Helyi közélet

2024.01.09. 17:46

Rászorulóknak főznek 3 napon keresztül a rotarysták – Galéria

Három napig a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjai főznek a Ferences konyha vendégeinek. A készülő 300 adag ételnek azonban kevesebb mint fele fogy csak el itt, a többit pénteken a Klauzál téren osztják szét rászorulóknak.

Timár Kriszta

Rotarysták főznek 3 napon keresztül a Ferences konyhán, pénteken a megmaradt adagokat a Klauzál téren osztják ki. Fotó: Karnok Csaba

Mintegy 10 éves hagyomány a Szent-Györgyi Albert Rotary Club életében, hogy a tagok év elején néhány napra beállnak főzni az alsóvárosi Ferences konyhára. A csak férfiakból álló társaság idén keddtől csütörtökig jótékonykodik, minden nap több mint 100 adag ételt készítenek el.

Már az első napon nagy volt a sürgés-forgás déltől kezdve a kis konyhában: tucatnyi rotarysta tüsténkedett, hogy az első napi menü, vagyis a székelykáposzta elkészüljön. De előre is dolgoztak, volt, aki már a másnapi gulyásleveshez kockázta a marha lábszárat. De így is marad tennivaló bőven a következő napokra is, hiszen szerdán például 3 kiló lisztből és 30 tojásból, saját kezűleg készítenek csipetkét, hogy ezzel tegyék még tartalmasabbá a levest.

Csaknem 350 ezer forintért vásároltunk alapanyagot a főzéshez. Ennek költségét a karácsonyi vacsoraestünkön adták össze a klubtagok, illetve felajánlásokból egészítettük ki a bevásárlólistát 

– mesélte Elekes Zoltán, a klub háznagya. A helyszínre esténként 40-50 vacsoravendéget várnak, ők azok, akik rendszeresen ide járnak meleg ételért. 

Őket mi is szolgáljuk ki, asztalhoz visszük nekik a vacsorát. De természetesen ennyi étellel nem csak ők lakhatnak jól. A maradékot ugyanis lehűtjük, bedobozoljuk és pénteken szétosztjuk

 – tette hozzá.

Pénteken ugyanis délután 5 órától a Klauzál térre várják azokat, akiknek jól jönne egy adag étel: rászorulóknak, nagycsaládosoknak, kisnyugdíjasoknak is szívesen adnak a főztjükből. A székelykáposzta és a szegedi gulyás mellett töltött káposzta készül még, ezekből nagyjából 200 adagot osztanak szét összesen azok között, akik eljönnek ételosztásukra. Erre nem kell előzetesen regisztrálni, a készlet erejéig minden sorbanálló vihet haza vacsorát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában