Napszínes

2024.01.02. 21:30

Süvöltők is telelnek a Maros-parton

Szabó Imre

A Maros árterében járva, a hullámtéri erdőkben jó eséllyel találkozhatunk színpompás téli madárvendégeinkkel, a süvöltőkkel – hívja fel a figyelmet a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja. Ezek a madarak legtöbbször csapatosan, a kőrisfákon csipegetik a termést.

Fenyőrigók, fenyőpintyek, csonttollúak, süvöltők – csupa olyan madárfaj, amelyek északi tájakon költenek, és az ottani kemény téli időjárás elől a Kárpát-medencébe húzódnak telelni. A legérdekesebb megjelenésű közülük a süvöltő, amellyel a téli időszakban nagy valószínűséggel találkozhatunk a Maros-menti ártéri erdőkben.

Ezeknek az impozáns madaraknak a hímjei fekete sapkát viselnek, hátuk hamuszürke, szárnyuk és farkuk fényes fekete, hasuk pedig élénkvörös. A tojók mintázata hasonló, de hátuk és hasuk halványbarna árnyalatú. Igazán megkapó látvány, ahogyan a zúzmarától fehérlő ágakon keresgélnek. Olyanok, mintha színes karácsonyi díszek lennének a fákon. 

Táplálékuk jó része növényi eredetű. Rövid, vaskos, kúp alakú csőrük a kemény magvak fogyasztására alkalmas igazán. Általában kisebb csapatokban járnak, és szívesen dézsmálják a kőrisfélék terméseit – de ha szerencsénk van, akár a kerti madáretetőnkön is megfigyelhetjük őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában