Csanádi puszták

2024.01.08. 20:30

Télen is mozgalmas a puszta

Szabó Imre

Korántsem kihalt a puszta télen: madarak szárnya rebben. Fotó: Marik Pál

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon télen is mozgalmas a táj 

– számolt be honlapján a nemzeti park. Ilyenkor az északról érkező, és itt áttelelő madarak járják a pusztát táplálék után kutatva, akár több százas csapatokban.

Ilyen faj a kék galamb, amely bár költ hazánkban, de csak a domb- és hegyvidéki erdőkben, így nyáron nincs a pusztákon – télen annál inkább. Méretében és alakjában hasonló a városi galambokhoz. Alapszíne kékesszürke, mellét vörhenyes árnyalatú tollak díszítik, nyakán fémesen csillogó zöld folt található, fekete szárnyszalagja is van.

A Kárpát-medencétől északra költő fenyőrigók jelentős része hazánkban vészeli át a telet. Gyakran ezres nagyságrendben tömörülnek csapatba. A fekete rigónkhoz hasonló méretű és alakú madarak hasa és melle világos krémszínű alapon sötét szegésekkel tarkított, szárnya gesztenyebarna, háta és feje pedig hamuszürke.

Az őszi vonulási időszakban nagy számban előforduló aranylilékre is jellemző, hogy ha nem kemény a tél, hosszabb időre a Csanádi pusztákon maradnak – most a Királyhegyesi pusztán tűntek fel. Barnás alapon, aranysárga pöttyökkel sűrűn borított tollruhájával a téli puszta érdekes színfoltja ez a madárfaj.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában