Helyi közélet

2024.01.23. 14:40

Tizenhatan kaptak szén-monoxid mérgezést

Tavaly összesen 105-ször riasztották a tűzoltókat Csongrád-Csanád vármegyében szén-monoxid miatt. Többen kaptak mérgezést, viszont szerencsére senki sem halt meg a mérges gáz miatt.

Suki Zoltán

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás.

Fotó: Karnok Csaba

Összesen 15 ember vesztette életét szén-monoxid mérgezésben az országban. Csongrád-Csanád vármegye kivételezett helyzetben van, mert itt senkit sem ölt meg a mérges gáz. Molnár Krisztina a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy 2023-ban 105-ször riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez hasonló a 2023-as adatokhoz. 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A szóvivő szerint az, hogy nem halt meg senki, nagyban köszönhető annak, hogy egyre több háztartásban van szén-monoxid érzékelő.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. Tavaly, decemberben több olyan eset is történt, ahol gáztűzhely miatt keletkezett szén-monoxid. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és – ahogy írtuk – érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Molnár Krisztina azt is elmondta, hogy nem mindegy milyen érzékelőt vásárolunk. A katasztrófavédelem oldalán két lista is van. Az egyiken a pozitív, vagyis megfelelő készülékeket sorolják fel, a másikon a negatívokat, tehát azokat, amelyek nem feleltek meg a teszteken.

Megfelelő készülékből 45-öt sorolnak fel, nem megfelelőből pedig 32 darab van, fotóval együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában