Helyi közélet

2024.01.16. 10:18

Visszaváltás: júliusig még a régi PET-palackokat is forgalmazhatják a gyártók

Már jó ideje belebotlunk a boltokban a hatalmas PET-palack-visszaváltó automatákba, viszont egyelőre úgy néz ki, hogy csak a helyet foglalják.

Delmagyar.hu

Az új rendszer célja, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat a palackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Fotó: Rákóczy Ádám

A REpontokon a 0,1–3 liter közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolások lesznek visszaválthatók. Az új rendszer célja, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat a palackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált.

Hivatalosan január 1-jén már elindult a visszaváltás, legalábbis a gépek működőképesek. Ennek ellenére még fél hónappal később sem találtunk a polcokon olyan palackot, amely megfelelne az előírásoknak. Ennek az az oka, hogy a már legyártott PET-palackokon nem szerepel egy bizonyos visszaváltást jelző szimbólum, illetve a vonalkód sem az, amit az automata elfogad. A gép egyébként nemcsak a műanyag flakonokat, de az alumíniumból és üvegből készült termékeket is visszaveszi majd a jövőben, a visszaváltásért pedig megkapjuk a betéti díj árát. Ennek két módja lesz: egyrészt kérhetjük nyomtatott bizonylatként, amit le tudunk vásárolni, vagy a kasszánál visszakérhetjük készpénzben, de applikáción keresztül akár a bankszámlánkra is igényelhetjük a kifizetést.  

Alapesetben az ember szívesen vissza is vinné a palackokat, hiszen nem vagyunk a saját pénztárcánk ellenségei, és ha még a környezetünkkel is jót teszünk, az egy pluszmotiváció lehet, viszont több okból is nehézséget okozhat ez a mindennapokban.

Vannak, akik zsugorszámra veszik az üdítőket, vizeket, szóval egy-egy vásárlásnál akár több száz forintnyi betéti díjat is kifizetnek majd, amit valószínűleg szeretnének egyszer vissza is kapni. A történet viszont nem túl helytakarékos, ugyanis az üres flakonokat sértetlenül kell tárolni, amíg vissza nem visszük. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk csak úgy összegyűrni és külön gyűjteni egy táskában, szatyorban, mert a sérült csomagolást nem fogja elfogadni az automata. Természetesen, aki autóval közlekedik, könnyebben el tudja vinni az áruházakig, viszont például gyalogosan vagy kerékpáron már nem a legkényelmesebb egy zsák PET-palackkal elindulni. Viszont ettől eltekintve is sokan szeretnék már használni a gépeket, ami jól látszik az automaták előtti szemetesek tartalmából. Megpróbálják visszaváltani, a gép nem engedi, ezért a kommunálisban landol.  

A boltok polcait folyamatosan pásztázzuk, hátha végre kiszúrunk akár csak egy olyan palackot, amivel ki lehetne próbálni a rendszert, viszont egyelőre még a legnépszerűbb üdítők, vagy a zsugorszámra vásárolt ásványvizek között sem található új fajta csomagolású termék. Ennek többek között az az oka, hogy az eredeti januári átállási dátumot egészen július 1-ig tolták ki. Ez azt jelenti, hogy a gyártók bár már forgalmazhatnák az új csomagolásokat, mégis a nyár közepéig dobhatják piacra az eddig megszokott, nem visszaváltható termékeket. A türelmi idő miatt az automaták kizárólagos használata is csúszik, ugyanis az egy dolog, hogy a gyártók kiküldik a régi csomagolású árukészletet, viszont az még több idő, mire a boltok teljesen kiürítik azt.

Olvasható a BAON oldalán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában