A vármegye polgármestereinek, képviselőinek rendeztek fórumot Makón

2024.02.08. 17:03

Célkeresztben az energiabiztonság

Az állam az energiaellátás biztosításában továbbra is segíti az önkormányzatokat és a családokat – hangzott el többek között azon a szakmai fórumon, amit csütörtökön tartottak a makói Koronában. A rendezvényt az Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Villamosművek szervezte a vármegye polgármestereinek és parlamenti képviselőinek. Hasonlókat szerte az országban rendeztek, illetve rendeznek.

Szabó Imre

A fórumra a vármegye összes polgármesterét és országgyűlési képviselőjét meghívták. Fotó: Szabó Imre

Az energiabiztonság országosan és helyi szinten is stratégiai kérdéssé vált, mióta az orosz-ukrán háború és a miatta bevezetett elhibázott szankciók miatt törékenyé vált 

– mondta a csütörtökön, Makón tartott energetikai fórumon a házigazda polgármester, Farkas Éva Erzsébet. Hozzátette: ezt Makón és a térségben is megtapasztalták, de azt is, hogy a magyar kormány mind az önkormányzatok, mind a családok segítségére sietett. 

Fotó: Szabó Imre

A fórum azt a célt szolgálja, hogy az ezzel kapcsolatos kérdésekről könnyebb legyen a párbeszéd

 – hangsúlyozta.

A rendezvényt az Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Villamosművek szervezte a vármegye polgármestereinek és parlamenti képviselőinek. Szó volt az ország energiapiaci helyzetéről, az energiahatékonysági megoldásokról és ezek központi támogatásáról, pályázati lehetőségekről és többek között a közvilágítás korszerűsítéséről.

Fotó: Szabó Imre

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium helyettes tárcavezetője többek között arról beszélt, hogy amint tavaly, úgy az idén is hozzájárul a kormány az önkormányzatok rezsiköltségeihez. Erre a célra 83 milliárd forintot fordítanak – hangzott el. Ami pedig a háztartásokat illeti, a rezsicsökkentéshez megszabott limitbe az áram esetében 80, a földgáz esetében pedig 90 százaléka fér bele a fogyasztóknak, ez tehát továbbra is komoly segítség. A stratégiai szempontokról szólva azt mondta, az energiaellátás 30 százalékát a földgáz, egyharmadát a kőolaj, 20 százalékát pedig az elektromos áram adja, a maradék egyéb energiahordozókból áll. 

Fotó: Szabó Imre

Ezek közül a villamos energiát itthon is elő tudjuk állítani, ezért folyamatosan dolgozunk a termelés növelésén. A földgáz és a kőolaj esetében pedig a diverzifikálás a cél, ami csökkenti a kiszolgáltatottságot 

– vázolta fel. Emellett a parlamenti államtitkár kiemelten szólt a zöld energia jelentőségéről. Mint mondta, ezt nem elég megtermelni, raktározni is tudni kell. Ezért 2026-ig meghúszszorozzák a tárolókapacitást.

Fotó: Szabó Imre

Hasonló rendezvényt egyébként minden vármegyében rendeztek, vagy fognak rendezni. Eddig nagyjából a felét tartották meg, és mindegyik értékes tanulságokkal szolgált 

– mondta Koncz Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában