Helyi közélet

2024.02.01. 08:20

Csatornáznak Ferencszállás határában

Szabó Imre

Ferencszállás határában kerül földbe az új vezeték. Fotó: Jani János

Jól halad a Ferencszállás szennyvizét Kiszomborra eljuttató vezeték építése – adta hírül közösségi oldalán a falu polgármestere, Jani János. A csatorna a szomszédos Klárafalva szennyvizét is fogadja majd.

Mint megtudtuk, a község jelenleg még működő elvezető rendszerét csaknem két évtizede alakították ki. Ez Klárafalvára, az ottani tollfeldolgozó telepre továbbította a szennyvizet, ahol az egy tórendszeren keresztül tisztult meg. A két településen együtt naponta nagyjából 100 köbméter szerves szennyvíz keletkezik. A tollüzem ellen azonban évekkel ezelőtt hatósági eljárás indult, a gyár leállt, ezért a tórendszer ülepítéses tisztítása megszűnt. A helyzet rendezése több százmilliós forrást igényelt. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium végül konzorciumot hozott létre több település részvételével, és a közös projektből Ferencszállás csaknem 500 millió forinttal részesült. Ez elegendő a beruházás finanszírozására. A problémát a szakemberek úgy oldják meg, hogy a Ferencszálláson és Klárafalván keletkező szennyvizet a tollüzem helyett az ellenkező irányba, a kiszombori hálózatba, onnan pedig a makói szennyvízgyűjtőbe vezetik. A munkaterületet tavaly novemberben adták át a kivitelezőnek és a kedvezőtlen időjárás ellenére a munkálatok haladnak. Jelenleg a 7 és fél kilométeres csővezetéket fektetik.

Ezek külterületen folyó munkák, így a falu lakói semmit nem vesznek észre belőle – hangsúlyozta a község első embere. A végső műszaki átadás határideje 2025 tavasza, de a kivitelező igyekszik minél hamarabb végezni

 – tette hozzá.



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában