Helyi közélet

2024.02.14. 17:00

Kevés a hely a lelei bölcsődében

Maroslelén olyan gyakori a gyermekáldás, hogy máris bővítésre szorul az alig két esztendeje átadott minibölcsőde. A várólista most két éves – és lehet, hogy az óvodában is hamarosan kevés lesz a férőhely.

Szabó Imre

Illusztráció: Szabó Imre 

 Nemsokára bővítenünk kell az óvodával közös intézményként működő, kevesebb mint két éve átadott új bölcsődét – hívta fel a figyelmet Drimba Tibor, Maroslele polgármestere. Ezt nyilván alaposan meg kell fontolni, a munkába szakembereket is bevonva, mert a dolog számos kérdést felvet. Az azonban biztos, hogy valamit lépni kell, mert a várólista máris két éves

 – jelezte.

A létszám a megnyitásra betelt 

Maroslelén – mint korábban megírtuk – azért volt szükség ennek felépítésére, mert a faluban az utóbbi időben örvendetesen sok gyerek születik: évente 25-30, aminek köszönhetően gyarapszik a lélekszám. A megújult óvoda melletti, azzal összeköttetésben felépült minibölcsőde beruházásának teljes költsége 146 millió forint volt. Modern, jól felszerelt épületről van szó, amit egy folyosó köt össze az óvodával. Két éve adták át, hét férőhelyes lett, a létszám már a megnyitásra betelt. A beruházással munkahelyeket is teremtettek, három fő gondoskodik az apróságok tevékeny mindennapjairól.

Nem csak a gyereklétszámot kell emelni 

Drimba a Délmagyarországnak azt mondta, véleménye szerint a bölcsődei létszámot 12 fősre lehetne emelni. Ehhez természetesen, mivel a vonatkozó előírások szigorúan megszabják, hány gyerek részére mekkora alapterületű épület szükséges, építkezni kell. Hogy az új csoportszoba miként és milyen forrásból létesülhet, még a jövő zenéje. A falu első embere szerint ezt követően adott esetben a dolgozói létszám növelése sem maradhat el, bár megjegyezte, azt nem szeretnék, ha a mostani kedvező születésszám esetleges visszaesése után el kellene küldeni az új embereket.

Az óvodában könnyebb lesz

A bölcsőde építésével együtt egyébként két esztendeje ugyancsak megújult az óvoda. A kettőbe együtt összesen nagyjából 90 gyerek jár. Bozsóné Barta Ágnes, a közösen, Zengő Óvoda és Bölcsőde néven működő intézmény igazgatója szerint hamarosan az óvoda is szűkös lesz a gyerekeknek. Itt azonban, mint a polgármester megjegyezte, az esetleges bővítés egyszerűbb lenne, hiszen az épületben van egy tornaszoba, amit át lehetne alakítani csoportszobává. Ennek mikéntjét persze ugyancsak át kell majd gondolni.

Minden egy helyen

Az óvoda és a bölcsőde épületével majdnem pontosan szemben van az általános iskola, ahol a kicsik később tanulhatnak. Ide most 131 gyerek jár. És ugyanebben az utcában épült fel a mindennapi testnevelésóráknak helyet biztosító sportcsarnok is. Ezt tavaly novemberben adták át, állami beruházásként épült meg és 794 millióba került.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában