Helyi közélet

2024.02.01. 18:48

Mohácsi busók vendégeskedtek az Alsóvárosi iskolában – Galéria

Mohácsi busókat láttak vendégül csütörtökön az Alsóvárosi Általános Iskolában. A famaszkos, birkabundás alakok hangoskodásuk ellenére is nagy sikert arattak, tartottak a gyerekeknek táncházat és kiszebábot is égettek.

Timár Kriszta

Nem kíméltek a busók senkit: tanárt és diákot egyaránt összekócoltak. Fotó: Karnok Csaba

A Mohácsi Busójárást idén február 8. és 13. között tartják a Szegedtől mintegy 140 kilométerre fekvő, Baranya vármegyei városban. A télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnepség, amelynek első írásos említése már 1783-ban megtörtént, minden évben sokakat vonz. Vármegyénkből is sok turista utazik el a rendezvénysorozatra – így tett néhány munkatárs is korábban az Alsóvárosi Általános Iskolából. Ott szerzett élményeik alapján vetették fel, hogy a busókat hozzák el a szegedi intézmény gyermekei számára is.

Alapítványunk bevételéből finanszíroztuk ezt a napot, aminek elsődleges célja az élményszerzés volt. Azt tapasztaltuk, hogy a hosszú téli szünet után nehéz volt újra belerázódniuk a gyerekeknek az iskolai életbe, kellett valami, ami kizökkenti, felrázza őket. Ezért hívtunk Mohácsról busókat az iskolába 

– mondta el lapunknak Váradó Gáborné intézményvezető.

Az alsósok és a felsősök csütörtök délelőtt először külön találkozhattak a különleges figurákkal. Az ebédlőben egy előadást hallgathattak meg erről a népszokásról, így megtudhatták, régen ez egyedileg szervezett, házaló hagyomány volt: a 60-as évekig baráti társaságok járták a települést, és vendéglátásért cserébe jókívánságokat mondtak. Mára azonban már az önkormányzat megbízásából szervezett turisztikai eseményről van szó, amire egy hét alatt több mint százezer látogatót várnak. A rövid ismertető után pedig kolomppal, kereplővel és kürttel megérkezett a négy busó, illetve az őket kísérő sokac lány, akik a lányok haját összekócolva, a fiúkkal pacsizva egyből felbolygatták a diákokat.

A sok nevetéssel és sikítozással kísért bevonulás után a gyerekek fényképezkedhettek a maszkos, birkabundás alakokkal. A program végén pedig az iskola teljes diáksága az udvarra vonult, ahol rövid táncházat tartottak nekik a busók, majd végezetül kiszebábot égettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában