Helyi közélet

2024.02.08. 16:48

Segítő kutyákkal ismerkedtek a Návay diákjai – Galéria

A segítő kutyák életével, feladataival ismerkedhettek meg csütörtökön egy rendkívüli érzékenyítő órán a Návay Lajos nevét viselő makói technikum diákjai Sz. Igaz Enikő jóvoltából. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány kiképzője elhozta két négylábú társát is, akik a lelkes fiataloknak ízelítőt adtak tudásukból.

Szabó Imre

Sz. Igaz Enikő kutyáit nagy szeretettel fogadták a makói Návay-iskola diákjai. Fotó: Szabó Imre

Amikor valahol szóba kerülnek a segítő kutyák, az embereknek általában legfeljebb a vakvezető jut eszükbe, pedig ezen kívül még számos dologban támogatói az embernek

 – indokolta Sz. Igaz Enikő, miért érdemes jobban megismerni munkájukat. Megtudtuk tőle, többek között mozgássérültek vagy siketek mindennapi életét is megkönnyítik. 

Tavaly augusztusban adtam át 18 hónap kiképzés után egy Fahéj nevű csokibarna labradort, aki egy fővárosi családhoz került egy autista kisfiú állandó segítőjeként 

– mesélte. 

A rendkívüli osztályfőnöki órára a kiképzővel együtt érkezett két négylábú társa: Azúr, a terápiás cocker spániel és a vizsgázott személyi segítő kutya, Ében. A két eb valósággal elbűvölte a diákokat, akik lelkesen simogatták őket, mi több, részt vettek a feladatok végrehajtásában is – például pacsiztak velük, illetve néhányan terpeszbe állva alagutat alkottak, hogy alatta az állat végigmehessen.

 Ezek a foglalkozások arra is jók, hogy a kutyáktól esetleg tartózkodó emberek is közelebb kerüljenek hozzájuk

 – mondta a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány szakembere. 

Enikő mindig is szerette a kutyákat. Amikor elköltözött otthonról és családja lett, egy nagy testű cane corso gazdája lett, és felelősségteljes állattartóként kutyaiskolába is elvitte. Ott találkozott olyan kiképzőkkel, akik révén megszerette ezt a hivatást. Levizsgázott és a cane corso lett az első terápiás kutyája. Ennek már 10 esztendeje. Az alapítvány szervezésében rendszeresen járja az óvodákat, iskolákat – idén néhány helyen már voltak szerte a megyében és bő tucatnyi intézménybe el fognak még látogatni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában