Szegedi hírek

2024.02.01. 17:00

Többet érnek a fizikaismeretek, mint gondolnánk

Tamási Anna Éva

A fizika-tudás anyagilag is megbecsült. Archív fotó: Karnok Csaba

Idén újra megrendezik a fizika napját Szegeden február 3-án, a programoknak az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont. Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunkat is kérdezhetik az érdeklődők. Talán nem gondolnánk, mennyi mindenre lehet jó egy fizikus diploma.

Él a köztudatban egy téves mítosz, miszerint fizika szakkal szinte csak tanár – igaz, az nagyon keresett – lehet valaki vagy kutató. Pedig ez hatalmas tévedés. Sokan nem tudják, talán még azok sem, akik a reál tárgyak iránt vonzódnak a gimnáziumban, manapság mennyi népszerű szakterületen lehet elhelyezkedni fizikusként. Emiatt van szükség a szombatihoz hasonló népszerűsítő programokra. A 2006 óta minden évben megrendezett esemény célja, hogy a fizika érdekességeit és szépségeit népszerűsítse a diákok körében. A rendezvény betekintést enged a fizika mind tudományos, mind ipari alkalmazásaiba. Ezeket a helyszínen szegedi fizikusok mutatják be előadások, kiállítások, vezetett látogatások formájában. Az előadások 9 órakor kezdődnek.

Komoly karriert futhat be tehát fizikusként az ember, és ami nem utolsó szempont, a fizetése miatt sem kell aggódnia. 

Több mérnöki pozícióra is várják a fizikusokat, nem csak a mérnöki diplomával rendelkezőket – tudtuk meg az SZTE TTIK Fizikai Intézetétől. A paletta rendkívül színes, például elektronikai termékek tesztelésére, új mérőeszközök kifejlesztésére, autóipari berendezések tervezésére egyaránt keresnek fizikusokat a gépész- és villamosmérnökök mellett. A bankszektor szintén várja a fizika tudorait, valamint a napjainkban szinte legkeresettebb, anyagiakban bőségesen megbecsült informatikai területen is érvényesülhetnek. Igaz, ez utóbbinál a programozási nyelv ismerete elengedhetetlen, amellyel viszont a fizika szakon megismerkedhetnek a hallgatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában