Márki-Zay Péter: pártpolitikának nincs helye a városvezetésben

2024.03.15. 19:54

Díszvilágítással együtt adták át Vásárhelyen a felújított tornyot – Galéria

Márki-Zay Péter a héten már második alkalommal kampányolt a város pénzén. Először szerdán, az évértékelő során, majd március 15-én, a városháza tornyának ünnepélyes avatóján. A félórás beszéd egynegyede szólt csak az 1848/49-es forradalomról, szabadságharcról és a városházáról, a többi a polgármester politikai marketingje volt.

Kovács Erika

Több mint egy évig volt felállványozva a hódmezővásárhelyi városháza, az északi homlokzat és a torony felújításának határidejét többször is módosították. Március 15-ére készült el. Fotó: Karnok Csaba

Márki-Zay Péter emlékeztetett, a tér épületei főként a dualizmus korában épültek fel, köztük másfél év alatt, 1893-ban, Ybl Lajos tervei alapján a városháza. Az épületet 1894. január 18-án avatták fel egy díszközgyűlésen.

– A városháza egyszerre jelképezte Hódmezővásárhely gazdasági erejét, mezővárosi rangját és a dualizmus kori polgári fejlődést. Sajnos, 1970. szeptember 4-én a toronysisak, 1971. március 4-én a tetőszerkezet égett le, utoljára akkor, vagyis 50 éve újították fel – mondta Márki-Zay Péter. Hangsúlyozta, a városháza külső állapota napjainkra méltatlanná vált a Kossuth térhez. 2016-ban, az előző városvezetés kezdte terveztetni a felújítását, 2018-ban a tetőszerkezetét fejlesztették, most pedig a torony és az északi homlokzat szépült meg a város saját erejéből.

A beszéd többi része a napi politikáról szólt. Márki-Zay Péter azt mondta, Magyarországon nemcsak a jólét, hanem egyre inkább a szabadság is hiánycikk. A sajtóból hazugság és a gyűlölet áramlik szerinte, a kormány pedig elárulja a nyugati szövetségeseket, keleti diktátoroknak szolgáltatja ki az országot.

Márki-Zay Péter saját, 12 pontos ígéretet hirdetett, ami többek között azt tartalmazza, hogy a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozata is legyen nyilvános, hogy a kampányokhoz ne állami milliókat használjanak, hanem adományokat.

Azt is mondta a város pénzén szervezett ünnepségen Márki-Zay Péter, hogy nincs helye pártpolitikának egy városvezetésben. Ez a kijelentése már csak a nevével fémjelzett, nemrég zászlót bontott Mindenki Magyarországa Néppárt miatt is érdekes, amelynek ő az elnöke. A beszéd további részében tüntetésekről, tolvaj aberrált politikusokról, lehajló szeretetről is szó esett.

A beszéd után bekapcsolták a városháza díszvilágítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában