Márki-Zay Péter hat éve hirdeti folyamatosan a transzparenciát, a K-Monitor felmérése mást mutat

2024.03.26. 08:30

Hódmezővásárhely: átláthatóságból elégtelen

Újabb elégtelent kapott átláthatóságból a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Az Ez a minimum! átláthatósági programot a kormánypártisággal nehezen vádolható Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország hívta életre.

Kovács Erika

Az átlátható költségvetési gazdálkodás tekintetében a 21. lett Márki-Zay Péterék teljesítménye. Archív fotó Bach Máté / MW

Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2019-ben hirdette meg az Ez a Minimum! elnevezésű programját. Hat témakörben foglalták össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit.

Az Ez a Minimum! programban 29 települést vizsgáltak, közöttük Hódmezővásárhelyt is. Az a megyei jogú város, amelynek polgármestere, Márki-Zay Péter hat éve a transzparenciát, az átláthatóságot hirdeti, ezúttal is megbukott. 

Összesen 80 pontot lehetett elérni, amiből Hódmezővásárhelynek csak 35-öt sikerült összegyűjtenie, 1 ponttal kevesebbet, mint a 2022-es felmérésen. Most a 29-ből a 27. helyen végzett Márki-Zay Péter városa.

A legfajsúlyosabb terület a nyilvános működés volt, ahol maximum 30 pontot lehetett szerezni, Hódmezővásárhelynek csak 15-öt sikerült. Itt utolsó előtti lett a város. Közérdekű adatigénylés kategóriában, 19 másik településsel együtt, ugyancsak átlag alatti teljesítményt ért el Vásárhely. Az átlátható költségvetési gazdálkodás tekintetében a 21. lett Márki-Zay Péterék teljesítménye, ez is átlag alatti eredmény.

A nyilvános szerződések, közbeszerzések témakör volt az egyetlen, ahol Vásárhelynek sikerült átlag feletti eredményt elkönyvelnie, igaz, csak minimálisan, fél ponttal ugrották meg a lécet. 

Az önkormányzati tulajdonú vállalkozások kategóriában Hódmezővásárhely utolsó előtti lett a nagyon gyenge, 15 százalékos teljesítményével. Az elszámoltatható döntéshozók témakörben is sovány eredmény született, Vásárhely csak 6 települést tudott megelőzni, ugyancsak jóval az átlag alatt maradva.

Az önkormányzat a város honlapján azt közölte, Hódmezővásárhely soha nem csatlakozott az Ez a Minimum! programhoz, ezért az általuk megfogalmazott feltételeket az önkormányzat soha nem vizsgálta. „Mindezek ellenére, a most közölt ellenőrzés szempontjait és elvárásait immár megismertük, a jövőben Hódmezővásárhelyen is bevezetjük” – olvastuk a honlapon. Megjegyezzük, két évvel ezelőtt, 2022-ben, ugyanezt ígérték…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában