Helyi közélet

2024.03.28. 16:20

Húsvétvárás dallal, tánccal, játékokkal – Galéria

Talán még soha nem volt olyan népszerű a makói József Attila Múzeum hagyományos húsvétváró rendezvénye, mint most: a ragyogó napsütésben családok százai vettek részt a hagyományőrző, szórakoztató programon. Készült az ünnepre a helyi roma közösség is Honvéd városrész közösségi házában – még ajándékcsomagot is kaptak a megjelentek.

Szabó Imre

A makói múzeum skanzenjébe százakat csaltak ki a jó időben a programok. Fotó: Szabó Imre

 

Mi mindig eljövünk a múzeum rendezvényeire, mert kitűnő szórakozást kínálnak

 – mondta a nagycsütörtöki húsvétváró egyik lelkes résztvevője, Kiss Valéria. 8 esztendős kislánya, Beatrix közben épp a Kacagó bábszínház vidám műsorának tapsolt nagy beleéléssel a skanzen szabadtéri színpada előtt. Édesanyja büszkén mutatta: lánya festett tojást és készített csibefigurát is.

 Otthon ilyenkor természetesen főzünk házisonkát és tojást, és tojást is festünk

 – tette hozzá. Az is kiderült, hogy a kislányhoz locsolkodók is szoktak jönni – igaz, csak a rokonságból.

A József Attila Múzeum hagyományos húsvétolóján gyerekek és felnőttek egyaránt belekóstolhattak a kézművességbe, népi játékokkal lehetett játszani, mesterségek képviselői mutatkoztak be, de táncház és állatsimogató is volt. Az intézmény igazgatója, Szikszai Zsuzsanna örömmel nyugtázta, hogy rendezvényeikre egyre többen érkeznek, már nem csak a városból, de a környező falvakból is. 

Igyekszünk élővé tenni a múzeumot. Szeretnénk, ha minél többen megtapasztalnák, hogy ez nem csupán vitrinben megtekinthető régi tárgyak tárháza, de közösség is

 – hangsúlyozta.

A húsvéttal, mint ünneppel kapcsolatban, mint a vidék néprajzát jól ismerő szakember azt mondta, régen természetesen más, elsősorban egyházi jellegű volt. Időközben, évtizedek alatt viszont megváltoztak az életviszonyok a városban és a környező községekben is.

 Azt gondolom, hogy ezekhez az új igényekhez jó alkalmazkodni, de az értékeket érdemes megtartani. Nem mindenki vallásos, és ezt tiszteletben kell tartani, de a húsvét eredeti üzenetéről sem szabad megfeledkeznünk. Ez hozzá tartozik a kultúránkhoz, a műveltségünkhöz és a magyarságunkhoz

 – hangsúlyozta.

 

 A romák is készültek az ünnepre

Most először rendeztek húsvétváró hagyományőrző roma napot nagycsütörtökön délután a Honvéd közösségi házában, amely a városrész néhai önkormányzati képviselőjének, Sánta Sándornak a nevét viseli. A gyerekeket helyben sütött gofrival vendégelték meg, játszhattak, kézműveskedhettek és zenés műsor is vára őket. A polgármester, Farkas Éva Erzsébet a városi roma önkormányzattal együtt 200 ajándékcsomagot is kiosztott, amelyekben sonka és tartós élelmiszerek voltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában