Napszínes

2024.03.21. 21:30

Megérkezett a Vadkerti téri gólya

Timár Kriszta

Archív fotó.

Forrás: DM

A város belterületén viszonylag kevés gólya fészkel – ami azért összességében nem túl meglepő jelenség, hiszen a zajos, beépített környezetben sem nyugalmuk, sem táplálékuk nem akad túl sok. A Vadkerti téren azonban hosszú évek óta rendszeresen benépesül a buszfordulóban álló oszlop tetején lévő fészek, hiszen onnan már csak egy nagyobb rugaszkodás is elég ezeknek a nagytestű madaraknak, hogy zöld felületet, és így élelmet találjanak. Számunkra külön szerencse, hogy szerkesztőségünktől nem messze található ez a fészek, így mindig első kézből értesülünk, ha a tavasz első jeleként visszatérnek ide a gólyák.

Idén az időjárás egyébként hamarabb mutatta kedves arcát, mint ahogy a hosszú útról ideértek volna a madarak, így tegnap már zöldellő és lassan elvirágzó fák szomszédságában csinosítgatta a téli elhagyatottságában kissé megtépázódott otthont annak első lakója. Ez minden esetben a hím: az ő dolga, hogy már kész fészekkel várja a tojót, akivel hazatérése után egyből párosodik is. Előző éjszaka egyébként fagyott, hosszú idő után ismét kissé bekeményített az időjárás, de bízunk benne, hogy a gólyák hazatérte azt jelenti, hogy ez volt a tél utolsó rúgása, innentől már valóban jönnek a langyos nappalok. A Vadkerti téren járóknak pedig kívánjuk, hogy hamarosan ismét sok kis gólyafejet láthassanak majd, ha felnéznek a város legismertebb fészkébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában