Helyi közélet

2024.03.20. 17:43

Mórahalmon találkoztak a tanyagondnokok - Galéria

Az önkormányzatok mindent megtesznek, hogy könnyítsenek a tanyákon élők mindennapjait – hangzott el Mórahalmon, ahol a régió tanyagondnokai gyűltek össze, hogy értékeljék a tevékenységüket, és tapasztalatot cseréljenek. Az Aranyszöm Rendezvényházban találkoztak, ahol beszédet mondott Nógrádi Zoltán polgármester és Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is.

Suki Zoltán

A rendezvényen elhangzott, mára a magyar tanya és világa a Hungarikumok közé tartozik. Fotó: Karnok Csaba

A tanyagondnokok – eltérően a falugondnokoktól – egy hatalmas területet járnak be, az egymástól elszigetelt tanyavilágban élő időseket és családokat is gondozzák

 – mondta lapunknak Mórahalom polgármestere. Nógrádi Zoltán hozzátette, feladatuk, hogy az elszigetelt, egymástól messze lévő tanyákon élőket összekössék a belterületi intézményhálózattal. Ők szállítják például a védőnőket, de ha arra van szükség, akkor háziorvoshoz viszik az időseket, vagy a gyerekeket is.

Mórahalom térségében négy tanyagondnok dolgozik, akik a tanyán élők egészségi állapotától függően hetente, vagy akár naponta látogatják a külterületeken élőket. 

 

Nálunk, itt az Alföldön a történelem során egy olyan sajátos településszerkezet alakult ki, amely szem előtt tartotta a mezőgazdasági termőterületek minél jobb kihasználását. Így jött létre a magyar tanyavilág, amelyek többnyire a mezőgazdálkodás és az élelmiszeripar központjait jelentették egy sajátos életformával együtt. Mára a magyar tanya és világa a Hungarikumok sorába tartozik 

– ezt már Mihálffy Béla mondta. Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ma már a tanyasi lakosság legnagyobb csoportját az idős emberek alkotják.

Az idősödő tanyasi lakosság számára az olyan kihívások, mint a közszolgáltatások, a szociális alapellátások és a közösségek elérése nehézséget állít. A Magyar Falu program egyik kiemelt célja, hogy a vidéki, falusi életminőséget javítsa. Ebben a programban az elmúlt években 300 millió forintból fejlesztettük, és fejlesztjük jelenleg is a köz- és egészségügyi szolgáltatásokat, a településeket összekötő közúthálózatokat, valamint az önkormányzatok járműveket szerezhetnek be

 – mondta a képviselő.

Mihálffy Béla hozzátette, az önkormányzatok mindent megtesznek, hogy könnyítsenek a tanyákon élők mindennapjain. Ennek feladatnak az egyik része a tanyagondnoki szolgálat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában