Makó Makovecz Imre szellemi örökségének kivételes őrzője

2024.03.24. 12:53

Orbán Viktor: a Hagymatikum a világ legszebb termálfürdője

A Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikum hazánk és valószínűleg az egész világ legszebb termálfürdője - jelentette ki miniszterelnök vasárnap Makón.

Szabó Imre

Makó most már nemcsak a legtöbb, hanem a legnagyobb Makovecz-épülettel is büszkélkedhet - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

A városnak és az országnak olyan alkotó emberekre van szüksége, mint amilyen a Hagymatikumot megálmodó Makóvecz Imre volt

 – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt Makón, a megújult és kibővített gyógy- és élményfürdő avatásakor. A Hagymatikum az új épületegyüttesben Atlantisz világát idéző emeleti szoborparkkal, családi és élményzónával, 13 méter magas fedett csúszdákkal ellátott csúszdatoronnyal, illetve kültéri, részben fedett medencével és napozóteraszos nyári öltözővel bővült.

Makó, a ritka kivétel

A kormányfő azt mondta, Makovecz kivételes, stílusteremtő építész volt, akinek a műveit azonnal felismeri az ember. Beszédében külön köszöntötte Makó korábbi, balodali polgármesterét, Buzás Pétert, hangsúlyozva: ő akkoriban kérte fel Makoveczet, hogy tervezzen épületeket a város számára, amikor szinte sehonnan nem kapott felkérést Magyarországon.

Makó a ritka kivételt jelentette, mire ugyanis a nemzeti oldal győzelmével ismét megnyíltak Makovecz Imre előtt a kapuk, lejárt az a kegyelmi idő, amíg az Úristen testben közöttünk tartotta őt

 – emlékeztetett. Hozzátette, akik korábban ellehetetlenítették a munkáját, ma azt szajkózzák, hogy nincs értelme felépíteni tervben maradt alkotásait.

Üzenjük nekik: Makovecz ma is él, és itt a bizonyíték, a most befejezett Hagymatikum

 – közölte.

 

Törlesztettünk az adósságból

A miniszterelnök úgy fogalmazott: amit Makovecz Imre és Buzás Péter elültetett, azt a a jobboldali városvezetés tovább gondozta, miközben a kormány Lázár János miniszter és kormánybiztos közreműködésével öntözte. 

Ennek köszönhetően Makó már nemcsak a legtöbb, de a legnagyobb Makovecz-épülettel büszkélkedhet, ami alighanem a világ legszebb termálfürdője – emelte ki Orbán Viktor.

A kormányfő meggyőződése szerint Makó, Makovecz Imre és a Hagymatikum érdemes arra, hogy mindenhonnan a csodájára járjanak. – Makó megint erősebb lett és törlesztettünk valamit abból az adósságból is, amivel Makovecz Imrének tartozunk – tette hozzá a miniszterelnök.

Egyszerre magyar és egyetemes

A Hagymatikum Teleki utcai bejáratánál összegyűlt tömeget a kormányfői avatóbeszéd előtt Farkas Éva Erzsébet makói polgármester köszöntötte. Ő egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a mostani bővítéssel vált teljessé és egésszé a fürdő épülete, és hogy Makó és az építész útjai csaknem három évtizede keresztezték egymást. Ennek köszönhetően ma már 14 Makovecz tervezte középülete van a városnak.

Makovecz Pál, a Kossuth-díjas építész fia, a Makovecz Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy édesapjának szellemi öröksége egyszerre magyar és egyetemes, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Turi Attila pedig arra, hogy Makovecz halálával életműve nem zárult le, gazdag szellemi örökséget kötelességünk tovább éltetni.

Az épületegyüttest Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök áldotta és szentelte meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában