Természetes jelenség a busák pusztulása

2024.04.22. 18:00

20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze a vármegyei horgászvizeken

Mintegy 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze horgászvizeken a vármegyei horgász szövetség halőrei az elmúlt hetekben. A busák pusztulása természetes jelenség, a halőrök az ATEV vásárhelyi telepére szállították valamennyit.

Tábori Szilvia

Nem vízminőségi probléma vagy betegség, hanem egy természetes biológiai folyamat miatt pusztultak a busák. Fotó: HECSMSZ

 

Nem vízminőségi probléma, vagy betegség miatt pusztultak nemrégiben a busák térségi vizekben. Ráadásul ekkora mennyiségnél távolról sem nevezhető tömegesnek a jelenség; eddig összesen nagyjából 20 mázsa haltetemet emeltek ki a halőrök Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza vizéből

 – nyilatkozta lapunknak Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

Tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet. Azokon a vizeken, ahol nagyobb mennyiségben élnek busák, a jelenséget fokozza a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el.

Oláh Szabolcs hangsúlyozta, mindez kifejezetten természetes jelenség, ami egy szelekciós, biológiai folyamat és zömében májusban fordul elő. Idén a korai tavasz miatt következett be jóval előbb. A jelenlegi hidegebb idő miatt a lehűlt vízben ez most leállt, de az újra melegedő idővel előfordulhat, hogy ismét tetemek kerülnek a felszínre. Megjegyezte, hogy az éppen felbukkanó haldögök egy része hetekig a vízben lebeg a fenék közelében, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik vízfelszínre.

Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása nagy feladat a HECSMSZ halőri csapatának, a területileg illetékes halőröknek máshonnan átirányított kollégák is segítettek. A veszélyes hulladéknak minősülő tetemeket az ATEV hódmezővásárhelyi telepére szállítják be.

 Arra kérünk mindenkit, ha bódult egyedeket, friss tetemeket, azokon külső élősködőket, sebeket fedeznek fel, keressék fel a területileg illetékes halőröket

 – hangsúlyozta Oláh Szabolcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában