Lezárult a Szakma Kiváló Tanulója Verseny a Gregus-iskolában

2024.04.10. 16:28

A fejlődést hozhatják el a fiatal gazdászok

Villanypásztort telepítettek, gyümölcsfát ültettek és borjút is itattak azok a gazda tanulók, akik két napon át a vásárhelyi Gregus-iskolában szakmájuk kiváló tanulójaként versenyeztek. Tizenegy diák teljes vizsgamentességet érdemelt.

Tábori Szilvia

Szerdán zárult a Szakma Kiváló Tanulója Verseny a Gregus-iskolában. Fotó: Tábori Szilvia

Az ország húsz legjobb középiskolás gazda tanulója versenyzett az elmúlt napokban a Vásárhelyen megrendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjében. A növénytermesztő és az állattenyésztő versenybizottság ugyancsak kiválónak értékelte a diákokat, akik közül tizenegyen iskolai vizsga mentességet kaptak, jeles eredménnyel.

Lezárult a Szakma Kiváló Tanulója Verseny a Gregus-iskolában
Lezárult a Szakma Kiváló Tanulója Verseny a Gregus-iskolában

Az Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola által szervezett verseny zárónapján adták át a díjakat. A kategóriák dobogósai viszont majd csak az április végén, Budapesten tartandó Szakma Sztár Fesztiválon tudják meg, melyik helyezést érték el. A Gregus-iskola igazgatója, Nagy Zsuzsanna kérdésünkre annyit elárult: az egyetlen hódmezővásárhelyi versenyző is remek eredményt ért el; a három legjobb között végzett az állattenyésztők között.

Benk Ákos, az SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet docense az állattenyésztő szakmairány versenybizottsági elnöke pozitívan nyilatkozott a diákok teljesítményéről. Úgy vélte, feltalálták magukat a váratlanabb helyzetekben is. Néhányuknak ugyan elsőre gondot okozott segítség nélkül kiszámolni a borjú itatáshoz szükséges tápszer százalékos arányait, de gyakorlatiasan megoldották. Magabiztosságuk a szóbeli portfólióvédésen pedig kifejezetten meglepő volt.

A tanulók szakmai felkészültsége, mögöttük álló, a mezőgazdaság felé elkötelezett családi háttér, a fiatalok jövőbeni tervei és határozottsága egyértelműen meggyőzte Sipos József növényorvost is, aki a növénytermesztő szakmairány versenybizottsági elnökeként értékelte a fiatalokat.

– A mezőgazdaság jelenleg egy nehéz ágazat, hiszen egyszerre kitett a gazdasági- és időjárási tényezőknek, ráadásul – különösen az állattenyésztés – 24 órás munka, folyamatos jelenlétet igényel, nincs húsvét, nincs karácsony. Mégis, aki elkötelezett e szép szakma felé, annak itt van a helye. A gazda szoros összeköttetésben él a természettel, az alkalmazkodás pedig az egyik legfontosabb feladatunk jelenleg. A szakmai precizitást, az új ismeretek, irányok iránti fogékonyságot, a fejlődés lehetőségét látom a fiatalokban – hangsúlyozta Sipos József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában