delmagyar.hu podcast

2024.04.21. 18:49

Délmagyar podcast: Könyvtár és informatika

Delmagyar.hu

Mai adásunkban Jenőfi Gábor, a szegedi Somogyi-könyvtár Informatikai és Digitalizáció Osztályának osztályvezetője lesz a vendégünk. Az informatika folyamatosan változóan, fejlődően, sokrétűen van jelen a mindennapjainkban. Az osztályvezető úgy látja, hogy a könyvtár lényege, hogy tudást adjon át és nem csak a fizikai értelemben vett könyvekkel, hanem egyéb eszközökkel, technológiákkal is.

Sokszor úgy tekintenek a rendszergazdákra, mint a cyber-tér felelőseire, akik a számítógépek előtt töltik a munkaidejüket. A könyvtárban azonban sokrétűek a feladatai – e sokszínűség miatt szeret ebben a munkakörben, a könyvtárban dolgozni. A különböző informatikai eszközök üzemeltetési feladatai mellett rengeteg feladattal találkozik, amik az informatikához kapcsolódnak. A rendszerinformatikus végzettsége mellett van egy számítástechnika tanár és egy könyvtárkezelői végzettsége is, így oktatói és könyvtáros szempontból is átláthatja a feladatokat, amikkel találkoznak a mindennapokban a könyvtáros munkatársakkal.

Jenőfi Gáborral nemcsak a rendszergazdai teendőkről beszélgetett Hornyik Anna Viola, hanem az is szóba került, hogy milyen hatással van a könyvekre a digitalizáció, milyen módon lehet robotokkal megjeleníteni például a Pál utcai fiúk című regény cselekményét és mik azok az mTiny robotok. Tartsanak velünk!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában