Napszínes

2024.04.17. 21:30

Egy pillangó volt a váratlan vendég

Jeszenszky Zoltán

Egy apró mozdulat buktatta le, miközben egy virágsziromba kapaszkodva próbálta átvészelni a télbe forduló áprilist. Kollégánkat mindenesetre megbabonázta. Óvatosan közelebb lépdelt, hogy szemügyre vegye a különleges élőlényt, miközben zsebében matatott. Megtalálta, amit keresett, lassú mozdulattal elővette a telefont. A pillangó nem mozdult, vagy a kollégánk babonázta meg, vagy az a négyszögletes furcsa tárgy, amin fekete lencsék csillogtak. 

A kép alapján utólag tudtuk beazonosítani hívatlan látogatót. Egy kardoslepke volt. Névjegye: a sárgásfehér szárnya, melyet hosszanti fekete csíkok, „tigriscsíkok” húzódnak.  

A kardoslepkét a jellegzetes tigriscsíkos mintázatáról lehet megkülönböztetni más pillangóktól. Fotók: Donáth Attila 

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapján arról írnak, hogy kirajzottak a pillangók. 

A kardoslepke napjainkban egyre gyakrabban bukkannak fel a ligetekben, a meleg, száraz domboldalakon, valamint a kertvárosokban. A hernyók tápnövényei között említhető a kökény, a törpemandula, a galagonya-és a berkenye-fajok.

A fecskefarkú lepke szárnyai leginkább sárga alapszínűek, de megfigyelhető a fehéres, valamint a kénessárga színezet is. A jellegzetes fekete mintázata mellett a hátulsó szárnyakon kék pikkelyekből álló sávok láthatók – írták a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján. 

 

Mindkét törékeny lepkefaj védett, természetvédelmi értékük tízezer forint.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában