Helyi közélet

2024.04.26. 17:16

Egy telefonhívás is életet menthet a bajban

Vajon hányan tudják igazán, hogyan lehet segíteni egy baleseti sérültön? Az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei fordulójának csapatai szimulált, de nagyon is élethű szituációkban bizonyítottak április 26-án, pénteken a csongrádi Körös-Torokban.

Tábori Szilvia

A legjobbak az országos döntőn képviselik vármegyénket. Fotó: Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Bulizó fiatalok egyike gurult le a körös-toroki töltésről; nem csak az ő sérüléseit kellett ellátni, meglehetősen riadt társaságát is meg kellett nyugtatni. Ilyen és ehhez hasonló feladatokat kaptak azok a csapatok, akik pénteken részt vettek az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei fordulóján a csongrádi Körös-Torokban.

A jól képzett imitátorok annyira hitelesen játszották a sérültet, hogy ha mondjuk a szimulált törött karjukat elmozdították az elsősegélynyújtók, még jajgattak is. Nem véletlenül; a rendezvény részben éppen arról szólt, hogy egy meglehetősen váratlan, valóságközeli helyzetben bizonyítsanak a versenyzők. A Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének rendezvényére a vármegye minden részéről érkeztek 5 fős csapatok gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában, hogy megmutassák a laikus elsősegélynyújtó tudásukat. 

 A váratlan helyzetekben jól meghozott döntésekről szól részben a verseny, hiszen az elsősegélynyújtási alapokat gyerekjáték megtanulni, de élesben számtalan egyébre is figyelni kell. A sérültek ellátásán túl a zsűri azt is értékelte, hogy a résztvevők a saját biztonságukra figyeltek-e, miként kommunikáltak, hogyan viselkedtek, tudtak-e csapatként együttműködni

 – nyilatkozta lapunknak Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád -Csanád Vármegyei igazgatója. 

Majd azt is hangsúlyozta: 

valós helyzetben sokan nem mernek tenni, holott egy telefonhívás is életet menthet. Fontos, hogy mindenki addig a szintig nyújtson segítséget, ameddig az biztonságosan vállalható számára. 

A magyar Vöröskereszt rendszeresen, havonta két-három alkalommal is szervez főként Szegeden elsősegélynyújtó tanfolyamokat. Bárki csatlakozhat. ​
Felnőtt és ifjúsági kategóriában első helyen végeztek az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapatai.

Gyermek kategóriában pedig az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában