Helyi közélet

2024.04.03. 09:45

Ismét fesztiválon a szentesi bábosok

Darók József

A szentesi múzeumban próbálnak a bábozók. Fotó: Lurkó Bábcsoport

Európa kulturális fővárosába kapott előző évi meghívásuk után idén is rangos nemzetközi bábos találkozón vehet részt a szentesi Lurkó Bábcsoport.

A tavalyi Bűvös Bábos Fesztivál – Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozója rendkívüli élmény volt, és megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk az Amatőr bábművészet fejlesztése a Kárpát-medencében elnevezésű projektben 

– újságolta Vida Viktória, a bábcsoport vezetője. A Pápai Művelődési Társaság Pegazus Népfőiskolája pályázóként és projektgazdaként, a pápai Pegazus Színház, mint szakmai vezető, valamint olyan együttműködő partnerek, mint a Nemzeti Művelődési Intézet és a debreceni Vojtina Bábszínház támogatják a programot. Az országos jelentőségű esemény egyesíti a bábosokat, 22 magyarországi és 5 határon túli csoport vesz részt rajta. Májusban Veszprémben és Debrecenben, júniusban Tiszakécskén lépnek fel a szentesi bábos gyerekek.

A próbákat a Koszta József Múzeumban tartják, ahol Diószegi Ágnes bábszínész és mesemondó is segíti munkájukat, az ő Kákacsomó manók című meséjét játsszák el. A szereplők közül kiemelkedő Bandika egy furfangos legény, aki olyan titkokról is lerántja a leplet, hogy miként is néz ki egy kákacsomós manó, és tulajdonképpen hányféle értelmezése lehet egy átoknak. Ez a történet csak olyan rátermett, bátor lurkóknak mesélhető, akik nem félnek körbelovagolni, dömperezni, görkorizni a Sáp halom Kákacsomós lápját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában