Marokkói, tunéziai és algériai mezőgazdasági szakemberek is részt vesznek az Erasmus Week-en

2024.04.15. 18:00

Jó gyakorlatokat mutatnak be Hódmezővásárhelyen

Első alkalommal szervezte meg Erasmus Week nemzetközi hetet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, aminek nyitórendezvényét április 15-én hétfőn tartották.

Kovács Erika

Jani Péter elmondta, tartalmas szakmai programot kínálunk partnereinknek. Fotó: Paplukács-Géczi Emese

A résztvevők az Erasmus+ program szellemiségéhez igazodva hálózatépítésben, jó gyakorlatokat megosztó workshopon, tanulmányi kirándulásokon vehetnek részt.

Az Erasmus Week előzménye egy 2019 és 2022 közötti Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási projekt volt, amelyet észak-afrikai partnerekkel, marokkói és tunéziai intézményekkel folytatott a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. Sajnos a Covid-járvány megakadályozta a mobilitást, ezért 2022-ben gyakorlatilag pár hónap alatt kellett megvalósítanunk az egész projektet. 2023-ban megnyertük a projekt folytatását, kibővítve Algériával és egy másik témában izraeli partnerekkel, ezért azt gondoltuk, hogy szervezünk egy Erasmus hetet, ahol tartalmas szakmai programot kínálunk partnereinknek 

– mondta a megnyitó előtt Jani Péter, az SZTE Mezőgazdasági Kar Dékáni Hivatalának vezetője, az Erasmus Week főszervezője.

Az első napon szakmai tanácskozáson vehettek részt a főként marokkói, tunéziai és algériai mezőgazdasági szakemberek, de érkeztek vendégek Martinique szigetéről, Franciaországból, illetve Romániából is. 

Kedden a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-be szerveznek látogatást, ahol a lótenyésztési- és a szarvasmarha-ágazattal, illetve a precíziós szántóföldi növénytermesztéssel ismerkedhetnek. Szerdán az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba utaznak, majd a SZTE központi épületeit tekintik meg, az egyetemi Füvészkertben pedig csatlakoznak Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatóprofesszora számára szervezett programsorozathoz.

A nemzetközi héten, április 18-án, 21. alkalommal rendezik meg a mezőgazdasági kar nemzetközi rendezvényét, a Wellmann International Scientific Conference-t, amelynek témája idén a klímaváltozás kihívásainak mezőgazdaságra gyakorolt hatása lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában