Jól halad az egykori TSZ területének eltakarítása

2024.04.03. 10:30

Ledarálják a mórahalmi épületeket

Arany T. János

Jól halad az egykori mórahalmi TSZ területének eltakarítása. A bontás helyszínén ledarált építési törmelék a későbbiek során újra felhasználható. Fotó: Karnok Csaba

Ikonikus helytől búcsúznak Mórahalmon, lebontják az egykori TSZ-épületeket a város központjában a városháza és a Vanilla étterem mögött, és a helyükre társasházak épülnek majd. A nagyszabású és látványos munkálatok még január végén kezdődtek. A munka a tervek szerint, jó ütemben halad. Krisztin István, a projekt műszaki ellenőre arról tájékoztatta lapunkat, hogy az épületeket már mind elbontották és a törmelék nagy részét ledarálták. Ezek az önjáró kőtörő berendezések képesek az épületek bontási hulladékának helyszíni feldolgozására, őrlésére. A keletkező szemcsés anyag helyben, a betonozásnál újrahasznosítható, vagy továbbértékesíthető. Manapság egyre elterjedtebb az a nézet, hogy az építési törmelékeket újra kell hasznosítani. Ennek első lépcsőfoka a törmelék szétválogatása, mivel különböző anyagokat különböző módon lehet újrahasznosítani. A betont például betondarálás segítségével aprítják fel, hogy később felhasználhassák.

Fotó: Karnok Csaba

Ha az alapokat a meglévő utakat, útburkolatokat is felszedték, akkor kezdődhet a közműfejlesztés. Kiépítik a közműhálózatokat a leendő utak alatt, és egy zöldmezős beruházási terület jön létre a belvárosban, ahova társasházak építését tervezi az önkormányzat. A területen nem az önkormányzat épít majd, hanem a teljesen közművesített telkeket biztosítja a beruházáshoz az építési vállalkozó számára.

Fotó: Karnok Csaba


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában