Helyi közélet

2024.04.20. 15:31

Szent György napját köszöntötték Bogárzón – Fotók

Szent György napja a néphagyomány szerint a jószágok kihajtásának, a tavasz ébredésének napja – a jószágokat ilyenkor lehet kiterelni friss füvet legelni. A Makóhoz tartozó külterületi központ, Bogárzó kis templománál ezt ünnepelték szombaton délelőtt egyházi szertartással.

Szabó Imre

Szent György napját a hagyományok szellemében köszöntötték a szépen felújított bogárzói templomnál. Fotó: Szabó Imre

– A régiek azt mondták, azt a füvet, ami Szent György napja után kisarjad, már kalapáccsal sem lehet a földbe visszaverni – mondta a bogárzói templomnál tartott tavaszköszöntő ünnep egyik résztvevője, a pompás öltözékben megjelent csanádpalotai juhász, Szikszai István. Ez a magyarázata annak, hogy a jószágokat ilyenkor hajtják ki a téli szállásról a mezőre friss füvet legelni, és ilyenkor kérik a Mindenható segítségét a majdani gazdag terméshez. Ő egyébként mintegy kétszáz éves családi hagyományt követve őshonos cigája birkákat tart.

Az ünnepséget kézműves vásár, a gyerekeknek ráadásul állatsimogató kísérte, és a palotai Hagyományőrző Néptánccsoportot is meghívták a szervezők. A legmeghatóbb pillanatoknak akkor lehettek szemtanúi a résztvevők, amikor Pálfai Zoltán római katolikus plébános a búzatábla szélén celebrált szertartást.

Ősi hagyományok szerint ilyenkor az egyház kivonul a földekre, és a négy égtáj felé fordulva az Úristen áldását kéri, hiszen ő az, aki növel, életet ad. Imádkozzunk, hogy a sötétség ártó hatalmát és a rossz időjárást győzze le Krisztus evangéliumának világossága! 

– fordult az egybegyűlt hívek felé.

Az égi segítségre alighanem tényleg szükség lesz, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke, Vass Gábor szerint ugyanis Makó környékén már most aszály sújtja a földeket.

– Tartunk tőle, hogy a ’22-es év megismétlődik. Eddig minimális mennyiségű eső esett, ha nem lesz további csapadék, komoly gondok lesznek – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában