Helyi közélet

2024.04.08. 17:06

Szijjártó Péter: ösztönöznünk kell az exportot – Galéria

Segély- helyett munkaalapú gazdaságot építünk, szögezte le a külügyminiszter Szegeden. Szijjártó Péter rámutatott, az ország nem tér le a 2010-ben elhatározott gazdaságpolitikai ösvényről, nem a munkanélküliség finanszírozására, hanem annak megelőzésére helyezik a hangsúlyt.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

A veszélyek korát éljük, és ezek a veszélyek gyorsan jönnek egymás után. Az elmúlt négy esztendőben három olyan válság is volt, illetve van, amelyik nem gazdasági válságként indult, de mégis az lett belőle 

– jelentette ki Szegeden az Optiwella Kft. új beruházásának átadóünnepségén a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter beszélt a gazdaságpolitikai válaszlépéseket övező vitákról is. Elmondta, hogy az ellenfeleink a koronavírus járvány alatt próbáltak minket folyamatosan rávenni arra, hogy álljunk vissza a segélyalapú gazdaságra.

– De mi úgy döntöttünk, a 2010-ben elhatározott gazdaságpolitikai ösvényről nem térünk le, és a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliség megelőzésének finanszírozására helyeztük a hangsúlyt, és ösztönözzük az exportot – fogalmazott.

Elmondta, hogy ekkor született az a döntés, hogy a kormány azokat a vállalatokat kezdte támogatni, amelyek a nehéz időszakokban is előre néztek, és fejlesztettek.

Ezek közé tartozik a szegedi, internetes technológiákkal és telekommunikációval foglalkozó Optiwella Kft. is, ami a külpiacok felé nyitott, és részesült a Nemzeti Exportvédelmi programból. A szegedi cég 500 millió forint kormányzati támogatást kapott és 860 millió forintost fejlesztést hajtott végre.

– Ebből új generációs gyártó- és kiszolgálókapacitás jött létre. Ezek pedig szükségesek voltak ahhoz, hogy a vállalat nemzetközi versenyképességét javítsa – fogalmazott a miniszter.

Arról pedig már Mihálffy Béla beszélt, hogy a kormányzati támogatások rég nem látott távlatokat nyitnak a város és környéke előtt.

– Az Optiwella Kft. sikere mindannyiunkat büszkeséggel tölt el. Mindez bizonyítja, hogy a kormány figyel Szegedre és a szegediekre – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Bakos Tamás, az Optiwella Kft. ügyvezető igazgatója pedig azt idézte fel, hogy a vállalkozás egy garázsból indult, és onnan lett sikeres telekommunikációs cég. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában