Helyi közélet

2024.05.22. 18:43

A holokausztra emlékeznek Makón – Galéria

Szabó Imre

A megemlékezés a makói városközpontban, a szabad ég alatt zajlott. Fotó: Szabó Imre

Szerdán délután egy molinókiállítással megnyílt a holokauszt 80. évfordulójára emlékező Szomszédaink voltak című programsorozat Makón.

Az első rendezvény nyitányaként Mezei József hegedűművész-növendék Benkő Zoltán zongorakíséretével a Schindler listája című film kísérőzenéjét játszotta el a Deák Ferenc utca legelején, a kiállítás helyszínén. Urbancsok Zsolt levéltár-igazgató azt mondta, a makói zsidó közösség és az önkormányzat azért itt helyezte ki a makói kötődésű, vészkorszakot megélt zsidók vallomásait bemutató molinókat, mert 1944 május 20-án itt, a mai Deák Ferenc utca, Csanád vezér tér, Kossuth és Vásárhelyi utcák által határolt területen jelölték ki a gettót. Ide közel 1800 embernek kellett beköltöznie.

Nekünk az a dolgunk, hogy emlékezzünk rájuk, hiszen ez nemcsak a zsidóság, hanem mindannyiunk közös ügye

 – mondta a történész. Mint elhangzott, az 1800 emberből 1200 soha nem térhetett vissza.

A megemlékezés legmeghatóbb pillanatai azok voltak, amikor a makói zsidó közösség nevében Gajda-Simon Hajnalka pedagógus a bemutatót megnyitva nagyapja, Báron Ferenc naplójából idézett könnyes szemekkel. Ők is átélték a munkaszolgálatot, a haláltábor borzalmait, de végül visszatérhettek Makóra.

Az emlékező rendezvénysorozat június 16-áig, a makói zsidóság elhurcolásának emléknapjáig tart. Az évforduló előestéjén filmbemutatót tartottak, később lesz rendhagyó, kerékpáros zarándoklat Vorhand Mózes rabbi emlékére, illetve gálakoncert a Hagymaházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában