Helyi közélet

2024.05.21. 18:59

A mozgással tör utat a gyerekekben rejlő plusz faktor

A sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó vásárhelyi Aranyossy-iskola testnevelőjére szavaztak a legtöbben kisiskolás kategóriában az Év tesitanár 2024 versenyben. Az elismerés társadalmi üzenete rendkívül fontos Fekete István szerint.

Tábori Szilvia

Együtt sokra képesek: Fekete István tanítványai kiválóan szerepelnek a sportversenyeken. Archív fotó: Török János

Fontos társadalmi üzenetet hordoz Fekete István, a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola oktatója szerint az, hogy kisiskolás kategóriában éppen egy olyan intézmény pedagógusaként nyert a megyei fordulóban, ahol sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak. István nem győzte hangsúlyozni: a tanulásban akadályozott, autizmussal, vagy pszichés fejlődési zavarral élők esetében a felszín alatt gyakran valódi kincs rejtőzik. Ez a plusz faktor a mozgás révén márpedig utat tör magának. 

A testnevelő több éves tapasztalattal úgy látja, a gyerekek a sport révén meg- és felismerik saját értékeiket. Váratlan helyzetekben is sikerrel használják a tanultakat, a fejlesztett készségeket. A siker adta magabiztossággal pedig felszínre kerülhetnek a máskülönben esetleg rejtve maradó pozitív személyiségjegyek.  

A testnevelés révén kapcsolatot teremtünk a többségi iskolák diákjai és a sajátos nevelési igényű gyermekek között, akik másokhoz hasonlóan a társadalom fontos részei 

– nyilatkozta lapunknak Fekete István. Mint elmondta, testnevelőként feladata, hogy diákjai ne érezzék azt, bizonyos értelemben különböznek társaiktól. Ugyanakkor észrevétlen  gesztusokkal, egyéni bánásmóddal, eltérő igényeiknek megfelelően kell megszólítani őket. 

Nekik a világot jelenti az, hogy eljutunk együtt egy atlétika-, labdarúgó versenyre, vagy úszóbajnokságra. A sport jótékonyan hat az idegrendszerre, így szabályozottan, külső irányítással az élvezetes mozgássorozatokkal kihozhatjuk belőlük a legjobbat 

– tette hozzá Fekete István.

A szavazás elérhető a következő linken: Év tesitanár 2024 verseny

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában