Helyi közélet

2024.05.15. 16:47

Laptopokkal segítik az otthoni tanulást a Szőnyi-iskolában

Az erőteljes vizuális kultúrához szokott fiatalok könnyebben dolgozzák fel a tanulnivalót képekkel gazdagon illusztrálva. Digitális eszközökkel pedig hatékonyabb a tanulás, ezért is osztottak ki majdnem 100 laptopot a vásárhelyi Szőnyi-iskolában.

Tábori Szilvia

Minden ötödikes és hatodik osztályos diák igényelte és meg is kapta a hordozható számítógépeket. Fotó: Tábori Szilvia

Az idegennyelv ismerethez mérhető a digitális kompetencia fontossága a mai világban Nagy Gyöngyi, a vásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola történelemtanára, illetve a 6.A osztályfőnöke szerint. Ráadásul az erőteljes vizuális kultúrához szokott fiatal generációt sokkal inkább leköti például egy képekkel gazdagon illusztrált történelmi tudásanyag. Ehhez nagy segítség a digitális tábla, amelyet már a történelem órákon is szinte állandóan használnak.

Annak apropóján, hogy a Szőnyiben 84 ötödikes és hatodikos diák kapott otthoni használatra laptopot kormányzati támogatással, a pedagógus lapunknak elmondta: annak ellenére, hogy a számítógép már a mindennapi oktatás természetes része, ahogy a házi feladat egy része is azon készül, mégsincs minden háztartásban. Ez már a covid járványban ideiglenesen bevezetett digitális oktatás idején kiderült.  

Fotó: Tábori Szilvia

– A NAT 2020 tankönyvei képi anyagban különösen gazdagok, amely izgalmasan kiegészíthető egy látványos, kivetített anyaggal például.  A szemléltetésnek ma már ez a legfontosabb eszköze, hiszen a mai iskolás generációnak fontos a vizualitás. Ha nem jelenítjük meg előttük vizuálisan mondjuk az 1956-os forradalom eseményeit, akár a Szabadság, szerelem című film részleteivel, sokkal nehezebb képzelik el a molotov koktélt, vagy azt, hogy mi történt a Kossuth téren az október 25-i sortűzben. Mindenképpen hatékonyabbnak gondolom így a tanítást – magyarázta Nagy Gyöngyi. 

A most átvett laptopokat a gyerekek egészen addig használhatják, míg el nem ballagnak iskolájukból.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában