Grezsa István szeretné, ha az ide költöző katonák otthonra lelnének a dél-alföldi városban

2024.05.13. 19:33

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyar honvédségnek nagy szüksége van Hódmezővásárhelyre - Galéria

Hódmezővásárhelyen járt hétfőn Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki Grezsa Istvánnal, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével látogatást tett a laktanyában, majd megtekintették az épülő kadétiskolát. A miniszter hangsúlyozta, Magyarországnak és a magyar honvédségnek nagy szüksége van Hódmezővásárhelyre, amely az egyik fontos és komoly hagyományokkal rendelkező támaszpontjuk.

Kovács Erika

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Grezsa István társaságában tekintette meg a vásárhelyi kadétiskola építését. Fotó: Karnok Csaba

– Új szerződést kell kötnünk Magyarország Kormányával. Ennek szellemében látogatott el hozzánk Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – mondta a sajtótájékoztatón Grezsa István, a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi polgármesterjelöltje.

Az elmúlt hat évben a város csak perlekedett a kormánnyal

Leszögezte, a szerződésre nagy szüksége van Hódmezővásárhelynek, mert az elmúlt hat évben csak perlekedés zajlott Magyarország Kormányával.

– Egy ilyen társadalmi-gazdasági helyzetben lévő város, mint Hódmezővásárhely, nem lehet haragban a kormánnyal. Ebben a tekintetben is gyökeres változásra lesz szükség június 9-én – fogalmazott Grezsa István. Beszélt arról is, hogy Vásárhely mindig befogadó volt a mindenkori laktanyával, az ott dolgozó katonákkal kapcsolatban.

– Olyan fejlesztések zajlottak a laktanyában, amelyek Hódmezővásárhely közép- és hosszú távú jövője szempontjából egyaránt meghatározóak. Jelenleg a honvédség a város legnagyobb munkáltatója. Egy helyi fiatalnak a legperspektivikusabb karrierlehetőséget napjainkban a honvédség nyújtja. Szeretnénk, hogy az ideköltöző katonák minél hamarabb otthon érezzék magukat, így egyfajta katonavárossá alakuljon településünk – emelte ki.

Indirekt módon a város fejlődéséhez is hozzájárulnak

A sajtótájékoztatót az Ady Endre után épülő új honvédelmi szakközépiskola területén tartották. A miniszter megtekintette a munkálatokat. A tervek szerint az oktatás a 2026/2027-es tanévtől már ott zajlik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, Magyarországnak és a magyar honvédségnek nagy szüksége van Hódmezővásárhelyre, amely az egyik fontos és komoly hagyományokkal rendelkező támaszpontjuk.

– Magyarország kormánya, a Honvédelmi Minisztériumon keresztül, jelentős erőforrást fordít a hódmezővásárhelyi képességeink fejlesztésére, így indirekt módon a város fejlődéséhez is hozzájárulunk – fogalmazott a honvédelmi miniszter. Kiemelte az „Embert a vasra” programjukat, amely a hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár első gránátos zászlóalját volt hivatott feltölteni frissen jelentkezőkkel. A vásárhelyi alakulat az egyik leggyorsabban reagáló, úgynevezett harcoló, első lépcsős alakulat, részben innen teljesítik a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőben az ország katonai jelenlétét.

230 kadét tanul majd az új középiskolában

– Hódmezővásárhelyi fejlesztésünk fontos állomása a kadétiskola, amely a dél-alföldi régió kiemelt katonai nevelő-oktató intézete lesz. A modern épületek 230 kadét itt lakását és tanulását biztosítják majd – mondta a honvédelmi miniszter és leszögezte, a legfontosabb a béke.

– A haderő fejlesztése azért fontos, hogy megőrizzük a békét. Elegendő és elrettentő erőt kell felmutatnia Magyarországnak, hogy minden konfliktusból kimaradjunk. A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy a békét őrizzük. Ehhez kérem Grezsa István polgármesterjelölt támogatását is – összegzett a honvédelmi miniszter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában