Helyi közélet

2024.05.14. 09:00

Újabb rombolás: nem krosszpálya a téglagyár homokzátonya

Vélhetően motorosok és kutyasétáltatók zavarták meg a vásárhelyi téglagyári tavak homokszigetein költő madarakat, sőt tettek tönkre fészkelőhelyeket. A természetvédők elkeseredettek, újabb lépéseket fontolgatnak.

Tábori Szilvia

Az információhiány erre már nem mentség. Fotó: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület

Azt, hogy szándékos vagy akaratlan rongálás áldozatai lettek a Téglagyári-tavak homokszigetein fészkelő madarak, nem tudni. A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület önkéntesei már az elmúlt években is igyekeztek óvni a víz alól felbukkanó természetes zátonyokat, és fészkelésre csábítani minél több védett partimadár fajt. A szigeteken végül nem egyszer rekordszámú gólyatöcs költött és repített fiókákat sikeresen. 

Molnár Ádám, a civil szervezet elnöke már többször is hangsúlyozta, mennyire fontos lenne, hogy ne ismétlődjenek meg a korábbi rongálások. Amikor ugyanis az aszályos időjárás miatt néhány éve először bukkantak felszínre a homoszigetek az apadó vízben, sokan a kihelyezett figyelmeztetés ellenére is bejártak a száraz lábban megközelíthető zátonyokra. Legtöbbször csak ott fényképezkedni. A természetvédők belátták, nem szándékos a károkozás, az óvatlan kirándulók mégis ártottak a költő pároknak, a fiókáknak. Az alig észrevehető fészkek ugyanis szinte beleolvadnak a környezetbe. 

Fotó: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület

Úgy vélik, eddig szépen kérték az arra járókat, lehetőleg óvják, kerüljék a területet. Ám most mégis kutya- illetve keréknyomokkal van tele a tómeder;  vélhetően motorral megzavarták a költőpárokat, sőt tönkre is tettek gulipán fészkeket. 

Mint azt Molnár Ádám lapunknak elmondta, teljesen tanácstalan. Azt remélte, hogy a számtalan információs tábla, a figyelemfelhívó üzenetek eljutnak mindenkihez. Nem egyszer kérte már a helyszínen is a zátonyoknál sétálókat, hogy vigyázzanak jobban. Úgy véli, ennél többet már csak külső segítség bevonásával tehetnének. 

Elmondta azt is, hogy a környékben a téglagyári tavakhoz hasonló szikesek többsége kiszáradt, így a vásárhelyi terület mintegy a költő párok, a vízimadár állomány mentsvára. És nem árt azt sem tudni, hogy némely vonuló faj természetvédelmi értéke 250 ezer forint. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában