Közönségtalálkozó

2019.09.25. 19:17

A színháznak nem az a feladata, hogy válaszokat adjon

Moliere, avagy az álszentek összeesküvése: teltház várta a rendezőt és a színművészeket a kedd esti közönségtalálkozón a Somogyi-könyvtárban.

Kozma Rita

Teltház várta a rendezőt és a színművészeket a kedd esti közönségtalálkozón a Somogyi-könyvtárban. A közönség elsősorban Alföldi Róbert rendezőre volt kíváncsi, aki a tavasszal bemutatott, de az idei évadban futó darabjában – Moliere, avagy az álszentek összeesküvése – a hatalom és a művészet kényes viszonyát boncolgatja.

Mennyire kell a művésznek jóban lennie a hatalom képviselőivel, és mennyire kell a hatalomnak beleszólnia a művészetbe – ezt a kérdést próbálták körül járni. Molière, a darab főszereplője, Alföldi szerint egy szabad ember, aki a világra figyel és azzal, hogy a társadalmi problémákra világít rá darabjain keresztül, próbálja jobbá tenni a világot. Ott kezdődik a szorongása, amikor meg kell felelnie a külső elvárásoknak, szembekerül a hatalommal vagy a pénzkeresésen kell aggódnia. A Tartuffe című előadásával lerántja a leplet az egyház képmutatásáról, amellyel magára haragítja az egyházfőket, akik ezért nyomást gyakorolnak a királyra.

– Nem tudom, hogy ebben a darabban kinek van igaza. Sajnos, a rendező nem egy olyan bölcs, aki tudja a válaszokat. De a színháznak nem is feladata a válaszadás. Az az előadás, amely a vizsgálódás helyett egy erős állítást fogalmaz meg, az megszűnik színháznak lenni – mondta Alföldi.

A darab címszereplője, Balázs Áron és a Madeleine-t alakító Ágoston Katalin az előadás próbafolyamatára reflektáltak, megállapítva, hogy a néhány hónapos szünet jót tett a darabnak, úgy érzik, a szerepek leülepedtek és értek ez idő alatt.

Az előadást pénteken 19 órakor láthatja a szegedi közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában