Sokféle világok

2019.11.19. 18:19

A Waltner Károly Otthon lakóinak műveiből nyílt kiállítás – Fotók

Különleges tárlat nyílt a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában. Nem professzionális művészek, hanem a dr. Waltner Károly Otthon lakóinak munkáit állították ki a bibliotékában. A képek és kerámiák művészetterápiás foglalkozásokon készültek. Lehet, hogy olykor megremegett az alkotók keze, de ezek a tárgyakat szívvel-lélekkel hozták létre. A szociális otthonban értelmi sérült embereket gondoznak.

Jeszenszky Zoltán

A képek előtt az alkotók, a dr. Waltner Károly Otthon gondozottjai. Fotó: Frank Yvette Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Már a kiállításmegnyitó előtt, büszkén és mosolyogva mutatták a tárlókban és a falakon elhelyezett alkotásaikat az otthon lakói. A színes képek és az izgalmas edények a helyszínen, a Csillag téri fiókkönyvtárban készültek. A bibliotéka egy európai uniós pályázat keretében, az értelmi sérült embereknek szervezett művészetterápiás foglalkozásokat. Az elmúlt egy évben a szociális intézmény gondozottjai megismerkedhettek az akrilfestés, a nemezelés, az agyagozás és a selyemfestés fortélyaival. A gondozottak mellett, a gondozók, az intézmény munkatársai is tanulhattak. Ők az agyagozás mesterfogásait sajátíthatták el, nem középiskolás fokon, a kerámiáikat pedig szintén kiállították a teremben.

A képek előtt az alkotók, a dr. Waltner Károly Otthon gondozottjai. Fotó: Frank Yvette

A foglalkozás is élmény volt

– A művészetterápia az életminőségük javításában segít. A kézügyességük fejlesztésével nyitottabbak lesznek és megtanulják érzéseiket, érzelmeiket is kifejezni – mondta Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója. A felnőttek élethosszig tartó tanulását támogató EFOP-program keretében a különleges bánásmódot igénylő és a fogyatékossággal élő emberek számára szerveztek szakköröket. Korábban a vakoknak és gyengén látóknak, idén pedig a dr. Waltner Károly Otthon lakóinak. Az elmúlt évben havonta tartottak foglalkozásokat a fiókkönyvtárban. Ezek már önmagukban nagy élményt jelentettek a gondozottaknak, mert rendszeresen kimozdulhattak a szociális intézmény falai közül.

A képek előtt az alkotók, a dr. Waltner Károly Otthon gondozottjai. Fotó: Frank Yvette

Kezdetben bátortalanul

– Lakóink kezdetben bátortalanul, félénken vettek részt a foglalkozásokon, később felszabadultak és szép alkotások készültek a foglalkozásokon – tette hozzá Szűcs Péter, a dr. Waltner Károly Otthon igazgató-főorvosa. Az intézményben 150 értelmileg sérült embert gondoznak, gyermekektől a felnőttekig. A szociális otthon elődjét 1929-ben alapította Polyák Károly hittanár. Az elmúlt évtizedekben többször változott a fenntartója, most az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságához tartozik. Megye szerte több telephelyet működtetnek, szociális és gyermekvédelmi feladatokat is ellátnak.

A képek előtt az alkotók, a dr. Waltner Károly Otthon gondozottjai. Fotó: Frank Yvette

Folytatódik az intézmények közötti együttműködés

A közgyűjtemény és a szociális otthon között régóta szoros a kapcsolat és a jövőben is fennmarad. A Somogyi-könyvtár karácsonykor egy jótékonysági akcióval támogatja majd a szociális intézményt. A bibliotékában könyvekből karácsonyfát állítanak össze, aminek darabjait majd megvásárolhatják az olvasók. Az ebből befolyó összeget pedig a dr. Waltner Károly Otthon lakóinak adják. A Sokféle világok című tárlat a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában tekinthető meg december 3-ig.

A képek előtt az alkotók, a dr. Waltner Károly Otthon gondozottjai. Fotó: Frank Yvette

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában