Nem az, aminek elsőre látszik

2020.10.02. 14:05

Hagyománya van a hastáncnak Balástyán – még a férfiak is gyakorolják

Balástyán 2006-tól hastáncolnak a lányok, asszonyok, 2010-ben alakultak egyesületté. Évente több fellépésük van a községben és a környéken, szerepelnek családi ünnepségeken és hivatalos rendezvényeken. Férfiaknak is betanítanak egyszerűbb koreográfiá­kat, amivel azok általában a párjaikat lepik meg.

Imre Péter

20200930 Balástya Freya mozgásstúdió hastánc oktatás Balástyán Képen: Bertáné Farkas Szilvia oktató fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Feszültséglevezetésként, mozgáslehetőségként 2006-ban indult a hastánc Balástyán, 4 év múlva alakultunk egyesületté Hayat néven, ma már Freya Mozgásstúdió és Rekreációs Egyesületként működünk – kezdte történetüket az elnök, Bertáné Farkas Szilvia. Most tízen vannak a csoportban.

Célok

Az egyesület célja a hastánc művelése, tudásuk elmélyítése, a tánc gyakorlása, oktatása – ketten megszerezték az ehhez kellő képesítést – szabadidős és hobbitevékenységként.

– A zene és a tánc lehetőséget nyújt arra, hogy kiszabaduljunk a rohanó mindennapokból, elmerüljünk az álmok, a szépség, az egzotikum titokzatos világában. A lírai arab és török muzsikákkal törékenynek tűnő és lágyan hullámzó, egyszerű és mégis bonyolult mozdulatokkal testileg-lelkileg ellazulunk, a dinamikus dobszólókkal percek alatt lerázzuk magunkról a hét feszültségét, megszabadulhatunk a nyomástól – fejtegette Szilvia. Az alapállás a hajlított térd, billentett medence, kiemelt mellkas. A helyes testtartás kialakításához is jó, ezért kezdte el 10 éve csinálni Gera Hajnalka, aki a légies mozgást is szereti a hastáncban.

A balástyai hastáncosok lapunknak is megmutatták tudásukat.
Fotó: Kuklis István

Gyógyító hatás

Van fiú tagjuk, és bizonyos időközönként felkeresik őket a férfiak, azt kérve, tanítsanak meg nekik egyszerűbb koreográfiákat. Ilyen formáció szerepelt már a böllérfesztiválon, a kisteleki városvédők pedig kedvesüket, feleségüket lepték meg a nőnapi buliban ilyen produkcióval.

A lányok, asszonyok pedig felléptek már névnapon, születésnapon, bálon, falu- és egészségnapon, az idősek otthonában – szigorú kivétel a legénybúcsú! –, Balástyán, Bordányban, Üllésen, Szőregen, Zsombón, Ópusztaszeren, Balatonakaliban és a szerbiai Torontáltordán. Korábban versenyeken is részt vettek.

A hastánc nem az, aminek látszik, vagy hisszük: férfiakat szórakoztató, kellemes, erotikus program, azzá Hollywood révén vált, mert nem színpadra szánták – tudtuk meg. A szülés mozdulatait utánozza, arra készíti fel a lányokat, azt teszi könnyebbé – edzi a hasat és a medencét –, eredetileg kis gödör felett táncolták, és nem az „erősebb” nemnek, hanem egymásnak.

- Ilyen a hazám, népem jelentésű baladi is, ami szintén személyes – mesélte a klubelnök és az egyik tag, Péterné Bárkányi Tímea. Utóbbi elárulta: egészségügyi okok miatt kezdett járni 2006-tól a foglalkozásokra – most heti hármat, alkalmanként 2 órásat tartanak –, mert a hastánc fejleszti az egyensúlyérzékét. Bertáné Farkas Szilviát pedig hipofízis tumorral operálták, neki is jót tesz. Mindketten jól, jobban vannak.

– Nemrég hunyt el a nagymamám, szerette, amit csinálunk, próbákra és fellépésekre is eljött... – jegyezte meg Bertáné Farkas Szilvia.

Tinik

– A fiatalokat is meg tudjuk szólítani, van 16 éves tagunk, és szeretnénk növelni a létszámot, hiszen a hastánc szép, egészséges és nőies mozgás – mondta Bertáné Farkas Szilvia.

A legendás Mata Harival azt vallják: a tánc olyan vers, amelynek a mozdulatok a szavai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában