Ember és táj a vásznon

2020.10.09. 16:36

Tárlat, amely a képzelet és valóság mezsgyéjére visz – Galéria

Életmű-kiállítással tiszteleg a REÖK-palota Nagy Gábor, Munkácsy-díjas festőművész munkássága előtt. Az Átkelés című tárlat október 9-én nyílt meg az intézményben, melynek összes kiállítóterét megtölti a nagyszabású életmű. A termekben közel 350 festmény, grafika és kisplasztika tekinthető meg.

Koós Kata

Nagy Gábor műveinek visszatérő motívumai az ember és táj viszonya, az angyalok és a szeretet jelképeként a bárány alakja.

Fotó: Kuklis István

– A tárlat mintegy ötven év alkotói munkásságának összegzése. Nagy Gábor műveit érdemes közelről szemlélni a látogatóknak, ugyanis olyan gondosan kidolgozott, apró részletek láthatóak alkotásain, melyek a művek minden négyzetcentiméterét fontossá teszik. Akár egy fantasztikusan tarka és gazdag, keleti szőnyeg – mondta el Nátyi Róbert, művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlat október 9-ei sajtóbejárásán.

Az eseményen részt vett az alkotó is, aki pályája kezdetén az egyén létbevetettségének viszonyait vizsgálta, majd az 1980-as évektől egyre erősebb vágy hajtotta a háromdimenziós ábrázolás felé. Számos alkotásában foglalkozik az ember és a táj viszonyával, mind festményei és grafikái, mind kisplasztikái visszatérő motívumai az angyalok, az utóbbi években pedig több művén megjelent a bárány alakja, mint a tisztaság, a szeretet és az áldozatvállalás jelképe.

Elmondta, alkotói munkássága során végig a képzelet és a valóság között húzódó, vékony mezsgye birodalma érdekelte leginkább.

– Számomra az elvont és a konkrét dolgok határterülete a legizgalmasabb. Az absztrakció és a konkrét látvány közötti rész. Gondolati fonalam pedig Füst Milán szavaiból eredeztethető, melyek szerint az alkotáshoz két dolog kell: látomás és indulat – fejtette ki a kiállító.

A tárlat január 3-ig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában