Újabb abszurd bemutatót tartanak

2020.12.18. 18:12

A REÖK Stúdiószínpad streamelhető előadással készül

A társadalmi elvárások, valamint az egyéni természet és ösztönök ellentétét veszi górcső alá a REÖK Stúdiószínpad új bemutatója. Az Ájvonne, a berliminszki menyasszony című produkció különlegessége, hogy kifejezetten streamelhető előadásként készül.

Koós Kata

A produkció különlegessége, hogy kifejezetten streamelhető előadásként készül, továbbá hogy a kamerák is a szereplőivé válnak. Fotó: REÖK

Az Übü, a király után újabb abszurd bemutatóra készül a REÖK Stúdiószínpad társulata. Witold Gombrowitz Yvonne, a burgundi hercegnő című művének átiratát Bodolay Géza készítette, az előadást Herczeg T. Tamás álmodja színpadra. Az Ájvonne, a berliminszki menyasszony fanyar humorral és iróniával világít rá a társadalmi megfelelés és a rejtett, belső világ ellentmondására. Olyan örök érvényű témákat boncolgat, mint a társadalmi konvenciók által támasztott elvárások és az ösztönök megélhetésének kettőssége.

A történet szerint Jhenő, a pártfőtitkár fia beleszeret Ájvonne-ba, a véglénybe, akit olyan undorítónak tart, hogy ellenszenvének leküzdéseként menyasszonyul kéri.

Ájvonne felborítja a rendszert, az addigi értékeket. Nem képmutató, nem játszmákat játszó. Abban a világban viszont, amelyben a darab játszódik, az ember nem lehet olyan, amilyen. Ájvonne viszont az, aki. És ez tűrhetetlen

– magyarázta Balog József, aki az előadásban Kamarillás, a mindenes szerepét alakítja.

A produkció különlegessége, hogy kifejezetten streamelhető előadásként készül, továbbá hogy a kamerák is a szereplőivé válnak. Fotó: REÖK

– A darab az autoriter hatalom természetrajzáról és a hatalmon lévők személyiségtorzulásáról szól. Van a vezető, aki úgy érzi, bármit megtehet, és a kiszolgálók, akik a pozíciójuk féltése miatt alkalmazkodnak. És van Ájvonne, aki teljesen rendszeridegen, nem áll be a sorba – részletezte Kosztolányi József, aki Lenlukáci bőrébe bújik az előadásban.

Ájvonne-t Sebők Maya, Marilujzit Farkas Andrea, Jhenőt pedig Farkas László Róbert kelti életre. A társulat új művészeként Csomor Ágnes Izza, az aktív mindeneslányként mutatkozik be, további szerepekre pedig Bodnár György és Andóczi Balogh József kapott felkérést.

A produkció különlegessége, hogy kifejezetten streamelhető előadásként készül, továbbá hogy a kamerák is a szereplőivé válnak. Így az épület olyan helyein is játszódnak párhuzamosan jelenetek, amelyek a nézőtérről csak a díszletbe épített monitorokon követhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában