Hódmezővásárhely

2020.12.27. 14:37

Évkönyvvel zárja az évet a Tornyai

A régészeti fejezetben Csányi Viktor egy harmadik századi szarmata sírt mutat be, míg Béres Mária a csomorkányi tetőcserepekről értekezik a vásárhelyi Tornyai János Múzeum idei évkönyvében.

Munkatársunktól

Terendi Viktória dolgozata A múzeumőr múltja címmel Kiss Lajos néprajzkutató család- és élettörténetét részletezi a vásárhelyi közgyűjtemény első vezetőjének önéletírása és archív dokumentumok alapján. A pásztorkodás világába vezeti be az olvasókat Nagy Gábor, a makói múzeum munkatársa.

A hódmezővásárhelyi fotótörténetet 1869-től az első világháború végéig dolgozza föl Bernátsky Ferenc helytörténész, míg Nagy Gyöngyi írása az iskolaalapító Aranyossy Ágoston életútjáról szól.

Tizenegy tanulmányt tartalmaz az évkönyv. Fotó: Tornyai János Múzeum

A jelenkori történetet érinti Miklós Péter és Vincze Gábor tanulmánya: előbbi a hódmezővásárhelyi jezsuita rendház működését mutatja be a szovjet megszállás idején, 1944. szeptembere és 1945. áprilisa között, utóbbi referátum Hollósi Antal hódmezővásárhelyi ügyvéd, lapszerkesztő 1945 utáni meghurcolásáról szól.

A képzőművészeti blokkban Tóth Károly két írása is helyet kapott: az egyikben a Tornyai leveleiben megfogalmazott gondolatok alapján dolgozza föl az alföldi tájképfestészet megteremtésére tett kísérletét, míg a másikban kifejti reflexióit a vásárhelyi múzeum tavaly kiadott, a „Tornyai árnyékából kilépő” Endre Béla életművét bemutató monográfiáról.

Szintén a múzeum névadójához kapcsolódik Gál Petra munkája, aki a Tornyai egykori cselédjéből festővé vált Kovács Mári művészetében föllelhető naiv szemléletet ismerteti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában