Helyi kultúra

2021.01.22. 14:56

Alkotóját keresi a vásárhelyi műterem

Három évre pályázhatnak képzőművészek a Hódmező­vásárhelyi Művésztelep Szalay Ferencről elnevezett műtermére. A MANK Nonprofit Kft. február közepéig fogadja a beadványokat.

T. Sz.

A művészgenerációk kibontakozását segítő Hódmezővásárhelyi Művésztelep Szalay Ferencről elnevezett műtermét nyerhetik meg három évre azok a képzőművészek, akik február 12-ig beküldik pályázatukat. A 3 éves munkaterveket is részletező beadványokat levélben fogadja február 12-ig a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az épületet 2016-ban újították fel: a művészek közösen használhatják az előteret, a közösségi kiállítóteret, a teraszt és a belső udvart. Természetesen tekintettel alkotótár­saikra, a zavartalan munkára.

A Művésztelepen a Szalay Ferenc-műterem alapterülete mintegy ötven négyzetméter, amelyre egyének vagy legfeljebb kétfős alkotóközösség pályázhat. Olyan képzőművészeket várnak, akik már igazolhatóan fel tudják mutatni önálló művészi tevékenységüket, illetve a Magyar mecénás program igazolt tagjai. A műterem kialakítása miatt főként festőművészeknek alkalmas, de nincs ilyen megkötés a felhívásban. Ugyanakkor a belső tér átalakítására nincs lehetőség, a majdani bérlőnek vagy bérlőknek figyelembe kell venniük a helyiség adottságait.

Ahogy azt Rapcsák Katalin, a Mártélyi Alkotóház és a művésztelep vezetője lapunknak elmondta: a négy műteremben olyan művészek dolgozhatnak, akiknek erre otthonaikban nincs lehetőségük, vagy közösségben szeretnének alkotni. A 3 éves ciklus végén beszámoló tárlaton mutatják be munkáikat. Sajnos a közösségi programokkal egy­előre nem terveznek, pedig több kiállítás is függőben maradt.

Ugyanakkor a mártélyi és vásárhelyi alkotóházakban jelenleg is fogadják a művészeket.

Az 1966-os nyitása óta itt kezdte pályáját például Szalay Ferenc, Fejér Csaba, Fodor József, Csikós András, Erdős Péter, Hézső Ferenc, Tuza László, Samu Katalin, Lantos Györgyi, Zoltai Attila és Sándor Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában