Makó

2021.02.03. 19:06

Gyorsan a dobogóra ért a fiatal tehetség

A makói Adorjányi Zóra, a szegedi Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikumának tanulója 3. helyezést ért el az Országos Vadászkamara fotópályázatán. Zóra tavaly ősszel kezdett közelebbről megismerkedni a természetfotózással, nagy tapasztalattal nem rendelkezik, mégis dobogós helyet ért el a rangos versenyen.

Tóth A. Péter

Zóra Marcipán_4 című alkotása a fotópályázat ifjúsági kategóriájának harmadik díját nyerte. Fotó: Kormányos Sándor

– 2020 szeptemberében kezdtem el fotózni, akkor sikerült annyi pénzt összegyűjtenem, hogy megvegyem az első gépemet, ami egy Nikon Coolpix B500-as, könnyen kezelhető ka­­mera – mondta lapunknak Adorjányi Zóra, aki azóta is ezzel a géppel fotózza a természet különleges látnivalóit.

Kreatív gyerekek

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikumának oktatói nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, a tanulók rendre kiválóan szerepelnek a különböző versenyeken. Nemcsak szakmai, hanem művészeti pá­­lyázatokon is szí­vesen indulnak a gyerekek, ko­­rábban többször írtunk már sikeres szereplésekről.

Zóra Marcipán_4 című alkotása a fotópályázat ifjúsági kategóriájának harmadik díját nyerte. Fotó: Kormányos Sándor

Vadászkürtösök, tehetséges énekes és amatőr természetfotós egyaránt öregbíti a patinás erdészeti iskola hírnevét. A közelmúltban egy makói tehetség, a tizedikes Adorjányi Zóra is beállt a nagy múltú középiskola büszkeségei­nek sorába.

Népes mezőny

Még 2020. októberben az Országos Vadászkamara Csongrád-­Csanád Megyei Területi Szervezete az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával fotópályázatot hirdetett. Több kategóriában rendezték meg a versenyt, amelyen elsősorban a vadászattal és vadgazdálkodással kapcsolatos értékek művészi megjelenítését várták a résztvevőktől.

A rangos pályázatra több mint 160 mű érkezett, a Máté Bence, Ifj. Pinjung Emil és Ampovics Zsolt alkotta zsűrinek komoly feladatot jelentett a legszebb 7 pályamunka kiválasztása. Adorjányi Zóra Marcipán_4 című fotója az ifjúsági kategóriában ért el harmadik helyezést.

a vadászgörény

– Díjazott képem egy kukoricaszórót ábrázol, a háttérben egy vadászlessel. A kép címe Marcipán_4 lett. Tudom, hogy ez viccesen hangzik, de amikor be kellett nevezni a versenyre, akkor ezzel a jeligével jelentkeztem. Valójában azt sem tudtam, mit jelent a jelige kifejezés, anyukám segített az értelmezésben, hogy ez egyfajta álnév. Tanácstalan voltam, végül úgy döntöttem, hogy kis kedvencem – a vadászgörényem – nevét adom meg jeligének és a fotóm címének

– mesélte a fiatal tehetség.

Bár Zóra csak rövid ideje fotóz, nagyon élvezi ezt a művészi kifejezésformát. Kedvelt témái közé tartozik a tájképek mellett az ál­latok fényképezése is.

– Édesanyámmal gyakran szoktunk sétálni, kirándulások alkalmával nem ritka, hogy 10-15 kilométert is megteszünk. Ezeken a kellemes sétákon szoktam rá a természetfotózásra. A tájképek mellett a makrofotózás világa is magával ragadott. Idén szeretném a fényképezést hobbi szinten tovább folytatni, ehhez egy komolyabb gép megvásárlását tűztem ki célul.

A Vadászkamara fotópályázatára beküldött felvételekből a zsűri válogatása alapján ha­­marosan kiállítást rendeznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Árpád termében. A helyszín korántsem vé­letlen, korábban itt alakították ki a Csongrád-Csanád Megyei Vadászati Múzeum és Emlékhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában