Makó

2021.03.29. 18:30

Százhúsz éve született Istók Margit zenetanár

A makói zeneiskola falán emléktáblája van, nevét alapítvány is viseli – az országos hírű makói zenepedagógus, zongoratanár, Istók Margit 120 esztendeje született.

Szabó Imre

Évfolyamának ígéretes tehetsége volt Istók Margit.

Istók Margit tipikus értelmiségi családból származott. Zenei tehetsége annyira nyilvánvaló volt, hogy szülei a leghíresebb tanintézetek egyikébe, a budapesti Szent Erzsébet Nőiskolába íratták be. Itt Erkel Ilona, a nagy zeneszerző unokája oktatta zongorára. Később a Zeneakadémiára már fölvételi nélkül jutott be. Évfolyamának nagy ígéreteként tartották számon, de ínhüvelygyulladás támadta meg. Többször megoperálták, mégis visszatért betegsége, így örökre lemondott a koncertező művész pályájáról.

Évfolyamának ígéretes tehetsége volt Istók Margit.

Hazakerülve belefogott a zongoratanításba. Évtizedeken át tanított a városi munkaközösség keretein belül, majd 1968-ban a Bolemann Dénesné kezdeményezésére létrejött makói zeneiskola alapító tanára lett és maradt szinte élete végéig. A tehetséges növendékekért érzett felelőssége vezette arra, hogy saját alapítványt hozzon létre. 1995-ben halt meg Makón, végrendeletében József Attila utcai házát, benne minden ingóságát Makó városára hagyta azzal, hogy benne a Művészetek Háza legyen – írta Gilinger Katalin a róla szóló 2017-es életrajzban.

Istók Margit-emlékkoncert Makón.
Fotó: József Attila Múzeum

Az Istók-ház felújítására az önkormányzat egyelőre keresi a pályázati forrást. A benne fellelhető több ezer darabos hagyatékot a makói múzeum munkatársai dolgozzák fel.

– Ha nem lenne járvány, ezekből már most tudtunk volna kiállítást rendezni

– mondta Szikszai Zsuzsanna, az intézmény vezetője. Nagy múltú, az országot és a világot járó polgári család hagyatékáról van szó, a szakembereket mégis meglepte, mennyi értékes relikvia bukkant elő már eddig is – így például egy százhúsz darabos egyedi családi étkészlet, vagy egy hatalmas képeslapgyűjtemény, több, száz évnél is idősebb darabbal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában