Májusban nyílik online a szegedi nyári tárlat

2021.04.18. 20:00

Nagyon nehéz a dolga a zsűrinek

Minden eddigi rekordot megdöntött az idei szegedi Nyári Tárlatra beérkezett pályaművek száma. A szakértő zsűri a napokban válogatja ki a csaknem ezer alkotás közül azt a kétszáz festményt, grafikát és kisplasztikát, amely hazánk egyik legnívósabb kortárs, képzőművészeti seregszemléjének anyagát adja majd.

Koós Kata

Nátyi Róbert kurátor elmondta, tematikailag, műfajilag és stílusukat tekintve is nagyon széles skálát ölelnek fel a beérkezett alkotások. Fotó: Kuklis István

Felettébb nehéz dolga van idén a 41. Nyári Tárlat szakmai zsűrijének – közölte Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK ku­­rátora.

Csúcsot döntöttek

Idén ugyanis minden eddigi rekordot megdöntött a beadott pályaművek száma: 620 mű­vész csaknem ezer alkotása mé­­reti meg magát a Nyári Tárlaton, amelyet 2009 óta szervez kétévenként a REÖK.

– A seregszemle előtte is országos hírnévvel bírt, de az ezredforduló megtorpanást hozott: a Nyári Tárlat nem feltétlenül reprezentálta már a magyar, kortárs képzőművészet élmezőnyét. Elkezdtünk egy új koncepciót kidolgozni, amelynek keretében nagy ne­­vű képzőművészeket hívtunk meg. Ez mára odáig jutott, hogy akinek a Reök-palotában az elmúlt 14 év alatt életmű-kiállítása volt, kiforrott és elismert mesterek, automatikusan részt vesznek a Nyári Tárlaton. Idén több mint 70 alkotást küldtek. Szabad beadással pe­­dig több mint 880 pályamű érkezett. E hatalmas szám még annak fényében is meglepett, hogy egy éve mindenki ki van éhezve a kiállítás lehetőségére – fejtette ki a kurátor.

Szakértő zsűri

A tárlat anyaga a hagyományokhoz híven idén is festményekből, grafikákból és kis­plasztikákból áll össze, amelyek az elmúlt két évben születtek. A Kossuth- és Munkácsy-díjas alkotók mellett, mint Aknay János, Szüts Miklós, Nagy Gábor, Váli Dezső és Vojnich Erzsébet, az ifjú tehetségek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra műveikkel.

– A szakértő zsűri kétszáz művet válogat be a tárlat anyagába. A tagjai Aknay János festőművész, Sárkány Győző grafikusművész, Kotormán Nor­­bert szobrászművész lesznek, így mindhárom terület képviselteti magát szakmailag, jómagam pedig művészettörténészként és házigazdaként képviselem a REÖK-öt a bírálóbizottságban – mondta el Nátyi Róbert, majd hozzátette: az ország minden részéről érkeztek pályaművek, többek között Szombathelyről, Debrecenből, Pécsről, Budapestről.

Nátyi Róbert kurátor elmondta, tematikailag, műfajilag és stílusukat tekintve is nagyon széles skálát ölelnek fel a beérkezett alkotások. Fotó: Kuklis István

– Tematikailag, műfajilag és stílusukat tekintve is nagyon széles skálát ölelnek fel a beérkezett alkotások. Egyszerre mu­­tatunk majd be geometrikus, absztrakt és fotorealista műveket. A válogatás egyetlen mércéje a művészi minőség. Persze ez nem egyenlő a szigorú, szakmai szempontokkal, hiszen például a tárlat anyagába kerülhet egy kortárs eseményre reflektáló alkotás is, amely talán nincs tökéletesen kivitelezve, mégis olyan energiákat mozgat, amelyek miatt a kiállításon a helye.

A nagy mesterek mellett a fiatal generáció is helyet kap – magyarázta a kurátor.

Leomló határok

A tavalyi Táblaképfestészeti Biennáléhoz hasonlóan a járványhelyzet miatt az idei Nyári Tárlat is a virtuális térben várja majd a látogatókat.

– Nyilván más esztétikai befogadást jelent, mikor az eredeti alkotásokkal tudnak szembesülni a látogatók. Erre azonban most nincsen lehetőség. Némi vigaszt nyújtanak azonban számunkra a tavalyi seregszemle tapasztalatai, amelynek megnyitása után már két héttel 18 országból érkeztek látogatók a virtuális tárlatra – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában