Gyúrt tésztás, sós túrós lepényt sütöttek

2021.06.21. 18:48

A jó alapanyagon múlnak az ízek – családon belül öröklődik a recept

Hagyományos vásárhelyi sós túrós lepényt készítettek a hétvégén a vásárhelyi Tájházban. Ezt az ételt már az 1800-as évek elején kedvelték a városban.

T. Sz.

Hagyományos vásárhelyi sós túrós lepényt készítettek a Tájházban. Fotó: Tábori Szilvia

Lepényt csakis minőségi alapanyagokból, főként jó túróból és tejfölből érdemes sütni: zsír, liszt összedörzsölésével, élesztő nélkül, tej dúsításával készül az alaptészta, arra kerül a töltelék. Sipos Róbert pék szerint egykor keleti hatásra terjedt el a sós változat a térségben. Ahogy a történeti háttérről Terendi Viktória néprajzkutató fogalmazott a vásárhelyi Tájházban hétvégén tartott „Nyári konyha gasztro workshop” sorozat nyitó programján: már a 19. század eleji forrásanyagok dokumentálják a túrós lepény készítését a városban, hiszen a céhek számadáskönyvekben rögzítették a nagy mennyiségben vásárolt túrót, tejfölt, tojást és lisztet. A sós változatot tehát már akkor sütötték, amikor a cukor használata inkább még csak úri kiváltság volt.

– Különféle változatai ugyan országszerte ismertek, ám az a gyúrt tésztás, erősen tejfölös, sós ízű, kaprot és egyéb fűszereket mellőző típus kimondottan Vásárhelyre jellemző. Ezért is kerülhetett be az értéktárba a hódmezővásárhelyi túrós lepény – mondta Terendi Viktória. Hozzátette: az életmód változásával a sütési technika is formálódott, míg az alapreceptet érintetlenül örökítették át generációról generációra a családok. Az egykor a kemencék fenekén sütött étel később a tűzhelyek fejlődésével új technikával készült. A 20. században a kelt tésztás forma is elterjedt, de a hagyományos gyúrt tésztás változat mindig megmaradt.

Hagyományos vásárhelyi sós túrós lepényt készítettek a Tájházban.
Fotó: Tábori Szilvia

Hozzávalók a gyúrt tésztához:

Fél kilogramm liszt, 20 deka zsír, 3 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl és fél evőkanál só. A töltelékhez: egy kiló túró, 1 tojás, 1 deci tej 2 evőkanál liszt, csipet só. Tetejére: 6–8 deci tejföl, 5 tojás, 1 kávéskanál só. Elkészítés: a lisztet és a zsírt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és sós vízzel gyúrhatóvá formáljuk. Pihentetés után a késfoknyira elnyújtott tésztát kizsírozott tepsibe tesszük. A töltelékhez túróval, tojással, kevés liszttel kenhető masszát készítünk, ez kerül a tésztára, majd a tojással, sóval kikevert tejföllel leöntjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában