Szeged

2021.07.08. 16:20

Ismét figyelhetjük a csillagos eget

A Szegedi Csillagvizsgáló múlt pénteken újra megnyitotta kapuját a kíváncsiak, az égbolt szerelmesei előtt, akik szakemberek segítségével újra fürkészhetik a csillagokat, a bolygókat. November végéig minden pénteken este fél nyolctól várja az érdeklődőket Barna Barnabás csillagász munkatársaival.

Imre Péter

A koronavírus-járvány után megnyitotta kapuját a Szegedi Csillagvizsgáló is. Fotó: Kelemen Tamás

A Szegedi Csillagvizsgáló a pandémiás időszak után a múlt héten pénteken újra kinyitott. Már az első napon érdekes programokkal várták a csillagászat iránt érdeklődőket, viszont az időjárás nem kedvezett nekik, egyáltalán nem volt szerencséjük, mert végig borult volt az idő és esett az eső.

Felújítás együtt

– A miénk kicsi csillagvizsgáló, kis költségvetéssel, a felújítási munkákat ezért amatőr csillagászokkal karöltve mi végeztük el. Júniusban kétnapos, bográcsozással egybekötött baráti összejövetelen vakoltunk, szereltük össze az új bútorokat és kertészkedtünk, parkosítottunk

– kezdte beszélgetésünket Barna Barnabás csillagász. Hozzátette, a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportjába továbbra is várják azokat, akiknek – ahogy ő fogalmazott – szívügye a csillagos égbolt.

Randevú péntekenként

– November végéig péntekenként 19.30-tól várjuk a csillagászat iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket. A program általában naptávcsövezéssel és távcsőparkunk bemutatásával kezdődik, majd kvízzel egybekötött, az infravörös csillagászatról tartott rövid bemutató szerepel a kínálatban, utána különböző témákban ismeretterjesztő elő­adásokat hallgathattak meg az emberek. Este a sötétség beálltával következhet a távcsöves bemutató és a lézeres csillagképtúra – vázolta a látogatókra váró érdekességeket Barna Barnabás.

A koronavírus-járvány után megnyitotta kapuját a Szegedi Csillagvizsgáló is. Fotó: Kelemen Tamás

Hétközben, előzetes egyeztetéssel csoportokat is fogadnak, kedden például diákok látogattak el hozzájuk, és jó hangulatú, tartalmas beszélgetés alakult ki. Népszerűek voltak az újítások is, például kisebb távcsöveket szereztek be, amelyekkel vendégeik szabadon, maguk fürkészhetik az égboltot és a csillagokat ott, ahol éppen szeretnék.

A szakember azt is megemlítette, hogy az elmúlt években télen általában zárva tartottak, de idén addig ez még változhat.

Perseidák meteorraj

– Augusztusban újabb nagy rendezvénnyel készülünk: a Perseidák meteorrajt figyelhetjük meg kitelepüléssel az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos akció kereté­ben, amelyhez a Szegedi Csillagvizsgáló is csatlakozott

– mondta zárásként Barna Barnabás csillagász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában