Pusztaszer

2021.09.14. 17:30

Máté Bence madárszínházat álmodott meg a Hortobágyra – Fotók

Máté Bence ötletei alapján Kiss Róbert tervezte meg azt a madárszínházat a Hortobágyra, amely elsőként a világon látogatóközpontként szolgálja majd a vendégeket. A fotósoknak már három madárszínházat épített a világhírű természetfotós.

Imre Péter

Fotó: K.R.G. Építésziroda

Fotó: .R.G. Építésziroda

– A madárszínház csakis az általam 2005-ben kikísérletezett tükrös detektívüveges technikával valósítható meg, a korábbi megoldásokkal nem lehetett zavartalanul megfigyelni az állatvilágot, például a madarakat – magyarázta a világhírű pusztaszeri természetfotós, Máté Bence.

Első madárszínházát a kollégáknak 2010-ben építette, amit még kettő követett, ezekből kettő található Magyarországon és egy Dél-Afrikában. A világon az első, látogatókat is szolgáló madárszínház a Hortobágyon épül majd, a fotós ötletei, útmutatásai alapján Kiss Róbert tervezte. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón jelentette be megvalósulását.

 

– Révész Máriusz elkötelezett és hozzám hasonlóan lelkesedik az ügyért, és én már évek óta keresem a lehetőséget. Hogy mikorra készülhet el? Azt nem tudom megmondani. A kivitelezés kezdetétől két év alatt épülhet fel és még szükséges legalább egy év, hogy a természet befogadja, birtokba vegye a madárszínházat és a speciális látogatóközpontban az emberek valóban zavartalanul figyelhessék meg a félénk, vadon élő madarakat – mondta Máté Bence, aki munkájáért nem fogad el díjazást. Hozzátette: az eddigiekkel ellentétben a hortobágyi halastavon épülő létesítménynek nagy méretűnek – busznyi látogatót is befogadónak – és akadálymentesítettnek kell lennie.

– Egy ilyen feladat az építész számára jutalomjáték. Az átlagos épületekhez képest mindenképpen ki kellett lépni a komfortzónánkból, hiszen ilyet még nem tervezett senki, a hagyományos szerkezetektől is sok helyen el kellett térni. Bencével öröm volt együtt dolgozni – közölte Kiss Róbert, a tervezőcsapat vezetője. – Az a legfontosabb, hogy az emberek azt kapják majd, amire számítanak, sőt még annál is többet – jelentette ki Máté Bence, aki elmondta még: a tájba simuló objektumból a víz alatti és feletti élővilág is megfigyelhető lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában