"E festmények szavak nélküli lebegések"

2021.09.23. 19:48

Titkot rejtő mélységbe húznak Puha Ferenc festményei

A benyomások és érzetek kapják a főszerepet Puha Ferenc festőművész „Ez már babám a szubmélység” című kiállításán, amely csütörtökön nyílt meg az SZTE-JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének Galériájában.

K. K.

Fotó: Kuklis István

A nonfiguratív festmények örvényként húzzák szemlélőjüket a mélység különleges birodalmába, ahol a szem és az elme röghöz kötött valósága már csupán távoli délibáb a néző számára.

A tárlatot Lugossy László, Munkácsy-díjas képzőművész nyitotta meg.

– Baromi jó és erőteljes. Puha Ferenc legújabb, mozivászon méretű képei odaszögezik a nézőt, befogadót a virtuális székéhez. Itt minden képzeletbeli, mert ma már más az igaz is. Csak a falméretű képek anyagszerűsége, őszinte konkrétsága, ugyanakkor éteri légiessége a megfogható és valóságos. Mintha két pillanatot jelenítene meg egyszerre. Az elsőt és az utolsót – fogalmazott, majd az igazi művészet szépségéről beszélt. Azt mondta, az a szép az igazi művészetben, hogy nem vacakol.

Fotó: Kuklis István

– Mindig a lényegre tapint, amelyben az élet minden szegmense megtalálható, és az egész lényünk odaadása szükséges felismeréséhez, megtapasztalásához. Így csíphetünk meg időnként végtelenségi érzéseket, hogy halandóságunkat és végességünket megérthessük – mondta.

Kiemelte, véleménye szerint Puha Ferenc alkotásai is ennek megértéséhez segítik szemlélőjüket. – E festmények szavak nélküli lebegések. Nonfiguratív barlangrajzok az univerzum újonnan felfedezett bugyraiból. Az örökkévalóságot járják körbe – közölte.

A tárlat október 20-áig megtekinthető.

 

Fotó: Kuklis István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában