Hódmezővásárhely

2022.04.20. 21:38

Megjelent a Tornyai új évkönyve

Munkatársunktól

Múzeumi évkönyv: Hódmezővásárhely múltjának kultúrkincseiről. Fotó: Tábori Szilvia

Megjelent a Tornyai János Múzeum 2021-es évkönyve, amelyben csaknem tucatnyi tanulmányban mutatják be a vásárhelyi közgyűjtemény munkatársai kutatási eredményeiket a régészet, a néprajz, a helytörténet és a művészettörténet területéről. 

A kiadvány elsődleges célja a múzeum gyűjteményeiben városunk múltjáról fellelhető kultúrkincs egyes elemeinek, aspektusainak tudományos igényű földolgozása, publikálása. A sorozat harmadik kötetére a múzeumi élet folytonosságának szimbólumaként tekinthetünk – hangsúlyozta Miklós Péter, a periodika szerkesztőbizottságának elnöke. 

Bernátsky Ferenc helytörténész a Tornyai János Múzeum épületeiről írt tanulmányát publikálta, áttekintve a több mint százesztendős intézmény történetét. Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus Divatos vásárhelyiek, avagy Hódmezővásárhely 1930 és 1945 közötti öltözködés kultúráját tekintette át. 

Csányi Viktor régésztől az Egy légifelvétel nyomában… Újabb régészeti lelőhelyek és leletek Hódmezővásárhely-Szikáncson című írás olvasható. M. Balázs Zsuzsanna restaurátor egy 20. század elején készült gramofon restaurálásának történetét foglalta össze. A Néprajzi Gyűjteménybe 2019-ben került, a gépi zenelejátszás korai szakaszából származó eszköz az 1900-as évek első évtizedében értékes és modern tárgyként kerülhetett egy vásárhelyi polgárcsalád otthonába. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában