Szeged

2023.04.27. 15:15

Kortárs magyar festők alkotásaiból nyílik nagyszabású kiállítás

Munkatársunktól

Sinkó István úgy fogalmazott, a tárlat minden terme megállná a helyét bármelyik jelentős európai kiállításon. Fotó: Török János

A hazai kortárs festészet irányvonalairól nyújt átfogó képet a Regionális Összművészeti Központ legújabb kiállítása. A Magyar Festők Társaságának szerteágazó képzőművészeti munkásságát mutatja be a Tendenciák című tárlat, amely szombaton 16 órakor nyílik a Reök-palotában. 

Fotó: Török János 

A csütörtöki sajtóbejárás alkalmával Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora elmondta, két emeleten összesen 114 alkotást tekinthetnek meg a látogatók. 

Szerettük volna bemutatni, hogy milyen munka folyik a műtermekben. Nagyon sokféle irányzat jelenik meg a kiállításon. Vászon vagy különböző más táblákon akrillal vagy olajfestékkel készült festményeket láthatunk. Kisebbeket és nagyobbakat, van figurativitás és nonfigurativitás is, megjelenik geometrikus absztrakció, gesztusfestészet, de sok a realista vagy hiperrealista művészeti alkotás is 

– részletezte Nátyi Róbert, majd azt is elmondta, hogy egy reprezentatív katalógust is készítettek a nagyszabású tárlathoz. 

Fotó: Török János 

A sajtóbejáráson részt vett Sinkó István képzőművész, a Magyar Festők Társaságának elnöke is, aki elmondta, 1995-ben 33 festő alapította a társaságot, amely ma már 303 tagot számlál. 

Nagyon széles a spektrum stilárisan, gondolatilag, az érzések és a világra való reflektálás tekintetében is. Ugyanakkor lefedi mindazt a gondokodásmódot, amit a mai magyar és meg merem kockáztatni, az európai festészet képvisel. Olyan termei vannak ennek a kiállítának, amelyek bármelyik jelentősebb európai tárlaton megállnák a helyüket

 – mondta Sinkó István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában