Alapvető fontosságú a ránk hagyott tudása

2023.04.04. 17:30

Népi író munkáiból nyílt kiállítás Szentesen - Fotók

Kátai Feri bácsi kincsei címmel nyílt időszaki tárlat Szentes Város Gondozási Központja 2. számú klubjában. A kiállításon a néprajzi gyűjtő írói munkásságán és tárgyain keresztül pillanthatunk be egy olyan letűnt korba, aminek a mai napig lehet üzenete a számunkra.

Majzik Attila

A fonott demizsontól a kubikostalicskáig láthatnak érdekességeket Kátai Feri bácsi kincsei között az érdeklődők a Mosolygósabb Régióért Egyesület kiállításán. Szabó Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, a szentesiek büszkék lehetnek helytörténetükre, amit olyan emberek raktak össze, mint Kátai Ferenc.

A 2017-ben elhunyt népi író és néprajzi gyűjtő alakját fia, ifjabb Kátai Ferenc idézte meg. Elmesélte, édesapja a trianoni döntés utáni Magyarországon nőtt fel, ezek a körülmények meghatározták gyerekkorát. 12-13 éves korától már dolgozott, részt vett az Árpád-vonal kiépítésében, majd a második világháború utáni újjáépítések során több híd helyreállításánál is dolgozott. 1977-ben súlyos munkahelyi balesetet szenvedett, majd egy év múlva nyugdíjazták.

 

– Már korábban is írt, de nyugdíjasként kezdett igazán foglalkozni a honismereti, helytörténeti dolgokkal. Azt gondolom, hogy munkásságának az az üzenete, hogy elődeink módszerei nem idejét múlt, jelentőségüket vesztett dolgok. Ez a tudás alapvető fontosságú: olyan módszerekről írt, amik fenntartható módon működtek

 – emelte ki ifjabb Kátai Ferenc.

Mint Dömsödi Mihályné, a Mosolygósabb Régióért Egyesület elnöke hozzátette, abban látja Kátai Ferenc nagyságát, hogy rengeteg időt fordított arra, hogy minél többet megtudjon szakmája, az építőipar múltjáról, de emellett más témákban is rengeteget kutatott.

A kiállítás megnyitóját az alkalomhoz illően népzene is színesítette, ebben a Nefelejcs Népdalkör és a Napraforgó Citerazenekar, valamint citerajátékával és énekével Ragányi Kende, a Kiss Bálint Református Általános Iskola 2. osztályos tanulója működött közre.

Az emlékkiállítás tárgyai és dokumentumai április 16-ig tekinthetők meg hétköznaponként 8 és 15 óra között Szentes Város Gondozási Központja 2. számú klubjának Nagyörvény utcai épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában