Szegedi hírek

2023.06.24. 06:59

A halhatatlanság többezer éves őrei láthatók mától Szegeden

A lélek egyik felét tartotta a testben a 2 ezer évvel ezelőtt élt kínaiak hite szerint az a jáde-páncél, mely Szegeden látható a ma este nyíló kiállításon. Csak a legrangosabbak kaphattak ilyen öltözetet haláluk után, a Hahn-dinasztia kihalásával pedig meg is szűnt ez a temetkezési mód. Kínán kívül jelenleg csak Szegeden látható ilyen különleges műkincs, amelyből alig két tucatnyit tártak eddig fel.

Timár Kriszta

Jáde páncél Szegeden kívül jelenleg csak Kínában látható. Fotó: Gémes Sándor

Egyedülállóan gazdag, több mint száz darabos ókori kollekció érkezett Szegedre Kína egyik legnagyobb múzeumából, a Shanghai Múzeumból, amelyet szombat estétől tekinthetnek meg az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat az ősi kínai temetkezési szokásokba, a halottakhoz való viszonyukba enged betekintést számtalan jáde-tárgy kapcsán.

A jádét tartóssága és szilárdsága miatt már a neolitikumban, időszámításunk előtt 2-3 ezer évvel is nagy becsben tartották a kínaiak: akkor szerszámokat, fegyvereket készítettek belőle. A Han-dinasztia idejére azonban, amely időszakot a szegedi kiállítás bemutat, már az elit dísztárgyait készítették belőle, mivel a halhatatlanság szimbólumává vált. Az időszámításunk kezdetének környékén a kínaiak azt vallották, hogy haláluk után a lélek egyik fele a túlvilágra utazott a halhatatlanok paradicsomába, a másik a földön maradt, a sírban. A jáde ez utóbbit segített megőrizni azáltal, hogy az ebből az anyagból készült tárgyak egy részét a halottra, illetve annak különböző testnyílásaiba helyezték, másokat köré.

Ezen logika mentén születtek meg a jáde halotti páncélok is. A csiszolt jáde lapokat, amelyek az egész testet befesték, a császárok esetében arany, a hercegek és hercegnők esetében ezüstfonallal kötötték össze. Az utóbbiak gyermekei esetében rézfonalat, a kisebb nemesek pedig selyemfonalat használhattak. Az ennél alacsonyabb társadalmi csoportok esetében tilos volt jáde temetési öltözéket készíteni. Az első ilyen páncélt a Han-dinasztia uralkodója, Liu Sheng és felesége, Dou Wan hercegnő sírjában fedezték fel 1968-ban, azóta nagyjából 2 tucat ilyen műkincs került elő. A Hahn dinasztia kihalásával egyébként ez a temetkezési szokás megszűnt: megtiltották a jáde halotti páncélok készítését, mert félő volt, hogy az vonzó lehet a sírrablóknak.

A Szegeden látható jáde páncélt arannyal szőtték, vagyis császári öltözetről van szó. Ilyen kínai régészeti ritkaság még sohasem jár Magyarországon, de még Közép- és Kelet-Európában sem. Ez a fő látványossága a tárlatnak, de számos jádetárgy, rendkívül ritka lakkedények és bronz szertartási tárgyak, valamint az egykori kínai életet megidéző épületmodellek és agyagfigurák is megtekinthetők az év végéig látogatható kiállításon.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában